Ethiopische regering roept noodtoestand uit

09/10/16 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:41

Bron: Knack

De Ethiopische regering heeft zondag de noodtoestand uitgeroepen in het Afrikaanse land na maanden van - dikwijls gewelddadig - protest tegen het bewind, zo heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera gemeld.

Ethiopische regering roept noodtoestand uit

© REUTERS

"De noodtoestand is uitgeroepen na een diepgaand debat in de ministerraad omtrent de doden en de schade die aan eigendommmen in het land is aangericht", zei premier Hailemariam Desalegn op de staatstelevisie.

"Wij stellen ons als prioriteit de veiligheid van de burgers. Daarenboven willen wij een einde maken aan de schade die onze infrastructuur wordt toegebracht, aan onze gezondheidscentra, aan gebouwen van de administratie en justitie".

Hardere houding

De Ethiopische regering neemt een dus hardere houding aan ten opzichte van de protestgolf die sinds eind vorig jaar door het land trekt. De bestrijding ervan door de staat heeft volgens mensenrechtenorganisaties al honderden mensenlevens gekost.

Vooral de oromo- en aramagemeenschap voert protest. Zij maken de meerderheid van de bevolking uit maar zijn door de regering gemarginaliseerd. Lokale media, geciteerd door al-Jazeera, melden dat de noodtoestand voor het eerst in 25 jaar wordt toegepast en zes maand zal duren. (Belga/NS)

Onze partners