Ethiopische overheid lokaliseert gekidnapte kinderen

21/04/16 om 14:27 - Bijgewerkt om 14:30

Ethiopische militairen hebben in Zuid-Soedan een gebied omsingeld waar de meer dan honderd ontvoerde kinderen, zouden verblijven.

Ethiopische overheid lokaliseert gekidnapte kinderen

Nuer stam, Zuid-Soedan © Reuters

Het Ethiopische leger is Zuid-Soedan binnengedrongen en heeft het gebied, waar de meer dan honderd ontvoerde kinderen worden vastgehouden, omsingeld. Dat meldt Al Jazeera op gezag van lokale media.

102 - 125 kinderen

De kinderen werden afgelopen week meegenomen tijdens een gewapende aanval op Gambella in Ethiopië (op 50 kilometer van de grens met Zuid-Soedan). Daarbij vielen 208 doden en 75 gewonden. 'De aanvallers doodden iedereen die hen probeerden tegen te houden, inclusief vrouwen', aldus ooggetuigen. Ook 2.000 dieren, waaronder geiten en koeien, werden gestolen.

'De kinderen zullen weldra bevrijd worden', aldus een regeringsvertegenwoordiger in Gambella. Om hoeveel kinderen het exact gaat is niet gekend. Waarschijnlijk tussen de 102 en 125 kinderen, klinkt het.

Geen hoop meer

Intussen is de hele regio nabij de grens verandert in een 'militaire beveiligde zone', vertelt Al Jazeera-correspondent Catherine Soi die ter plaatse is. Ethiopië zou de toestemming van Zuid-Soedan hebben gekregen om in het gebied te opereren.

'Ik heb geen hoop meer om mijn drie kinderen ooit nog terug te zien', vertelt een vrouw, van wie de man werd gedood. 'Ik weet trouwens niet zeker of ze nog wel leven. Het vuurgevecht was zo intens.'

De daders behoren tot de Zuid-Soedanese Murle-stam. Die voert regelmatig aanvallen uit in de omgeving om vee te stelen. Maar zelden zijn de aanvallen van deze schaal. De slachtoffers waren leden van de Nuer-stam. (AVE)

Onze partners