Ethiopische Joden in Israël betogen tegen racisme

04/05/15 om 12:59 - Bijgewerkt om 12:59

Tientallen politieagenten en betogers zijn gewond geraakt tijdens een manifestatie van Ethiopische Israëli's in Tel Aviv. Vorige week dook een video op waarin een soldaat uit hun gemeenschap afgeranseld wordt door twee Israëlische politieagenten.

Duizenden Israëlische Joden van Ethiopische origine namen gisteren in Tel Aviv deel aan een aanvankelijk vreedzame optocht. De deelnemers blokkeerden drukke straten in het stadscentrum en staken de handen tegen elkaar in de lucht alsof ze gehandboeid waren.

In de loop van de nacht werd de sfeer grimmiger. Sommige betogers probeerden om het stadhuis op het Rabinplein binnen te dringen. Anderen gooiden stoelen, flessen en stenen naar de ordediensten. De politie zette daarop traangas en flitsgranaten in.

Een Ethiopische Jood wordt verzorgd tijdens de betoging zondagavond.

Een Ethiopische Jood wordt verzorgd tijdens de betoging zondagavond. © Reuters

Volgens de politie raakten daarbij 56 politieagenten gewond, onder wie één zwaargewonde. Drieënveertig betogers werden gearresteerd.

YouTube-video verhit gemoederen

Aanleiding van de betoging is een video die vorige week opdook. Daarin is te zien hoe twee politieagenten een Israëlische soldaat met Ethiopische roots schoppen, slaan en op de grond gooien. Het onderzoek loopt en de twee betrokken agenten werden geschorst.

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu heeft het geweld tegen de soldaat veroordeeld, maar waarschuwde ook dat burgers het recht niet in eigen handen horen te nemen. Netanyahu ontmoet de soldaat vandaag, net als immigratie- en veiligheidsambtenaren.

Moeizame strijd voor integratie

Ethiopische Joden in Israël stellen al langer dan vandaag discriminatie aan de kaak. In 2012 kwamen ze op straat nadat media aan het licht brachten dat Israëlische huisbazen weigerden om hun woningen aan Ethiopische Joden te verhuren.

Hun inkomen is aanzienlijker lager dan die van de gemiddelde Israëli. Bovendien krijgen ze vaak minder kansen in het onderwijs en lopen ze een hogere kans om achter de tralies te eindigen. Dat schrijft de Ethiopian National Project (ENP), een ngo die strijdt voor 'de integratie van Ethiopische Israëli's in de Israëlische maatschappij'.

In de jaren tachtig en negentig bracht de Israëlische regering via luchtbruggen tienduizenden Ethiopische Joden naar Israël. Die geheime operaties moesten hen tegen honger en burgeroorlogen beschermen. Haast twee jaar geleden arriveerde het laatste vliegtuig met 450 zogenaamde 'zwarte Joden' in Israël. Er leven naar schatting minstens 130.000 Ethiopische Joden in Israël.

(NC)

Onze partners