ETA-terroriste gearresteerd in Gent

09/10/13 om 02:50 - Bijgewerkt om 02:51

Een vermoedelijk lid van de Baskische afscheidingsbeweging ETA is dinsdag in ons land gearresteerd. Maria Natividad Jauregui Espina, alias Pepona, werd gezocht voor verschillende moordaanslagen en was op de vlucht sinds 1979.

ETA-terroriste gearresteerd in Gent

Het in Gent gearresteerde ETA-lid Maria Natividad Jauregui Espina © IMAGEGLOBE

Het nieuw over de arrestatie werd bekendgemaakt door het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Tegen Pepona, intussen halfweg de vijftig, liepen twee Europese aanhoudingsmandaten voor "moord" en "terrorisme". Ze zou tussen januari en juli 1981 lid geweest zijn van het Vizcaya-commando en samen met haar bendegenoten verantwoordelijk zijn voor verschillende terreuraanslagen tegen de Spaanse veiligheidsdiensten. Daarbij kwamen volgens Madrid vier agenten en twee militairen om. Er vielen ook verschillende gewonden.

De vrouw werd om 18.30 uur aangehouden in Gent, aldus de Spanjaarden.

829 doden

De ETA, die door de EU en de VS gezien wordt als terreurorganisatie, wordt verantwoordelijk geacht voor 829 dodelijke slachtoffers gedurende veertig jaar gewapende strijd voor de onafhankelijkheid van het Baskenland. Op 20 oktober 2011 maakte de intussen fel verzwakte ETA bekend dat ze de gewapende strijd opgaf. Ze weigert wel over te gaan tot de onvoorwaardelijke ontwapening die Spanje en Frankrijk vragen. (Belga/TV)

Onze partners