Escalatie Oost-Oekraïne: EU verscherpt sancties tegen Rusland

14/04/14 om 21:12 - Bijgewerkt om 21:44

De Europese Unie bereidt de diplomatieke sancties tegenover Rusland uit. Belgisch minister voor Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) veroordeelt'de permanente escalatie die door Moskou in Oekraïne wordt georganiseerd.'

Escalatie Oost-Oekraïne: EU verscherpt sancties tegen Rusland

Slaviansk, oost-Oekraïne © Reuters

De Europese Unie heeft beslist om de lijst van Russen en pro-Russische Oekraïners die getroffen worden door de diplomatieke sancties uit te breiden. Dat zijn de ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg overeengekomen.

"Het is cruciaal dat Rusland en Oekraïne de dialoog aangaan om de escalatie te stoppen", verklaarde Catherine Ashton, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlands beleid. Als de extreme druk in het oosten van het land blijft aanhouden, gaan de Europese ministers nadenken over economische sancties. Mogelijk wordt volgende week een top in Brussel georganiseerd om daarover te praten. Tot dan wordt enkel de lijst van personen uitgebreid die vallen onder de diplomatieke sancties. Zij kunnen niet naar de EU reizen en hun tegoeden worden bevroren.

Reynders: 'Oosten gaat zelfde weg op als Krim'

De Europese Unie blijft inzetten op diplomatie om het conflict tussen Oekraïne en Rusland op te lossen. "We maken ons niet te veel illusies, maar we moeten deze eerste opening een kans geven", zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in een verwijzing naar het geplande onderhoud later op de week tussen Kiev en Moskou.

Gewapende groepen verzamelen zich in het Russisch sprekende oosten van Oekraïne, wat er volgens Reynders op wijst dat het gebied de weg van de Krim op gaat. Hij veroordeelt de "permanente escalatie" die door Moskou in Oekraïne wordt georganiseerd.

Ook de Amerikaanse president Barack Obama, zijn Franse collega François Hollande en de Britse premier David Cameron veroordelen het geweld. Ze hebben de conflictpartijen in Oekraïne tot terughoudendheid opgeroepen. Na een gesprek met Obama riep Hollande in Parijs ertoe op provocaties te vermijden.

Volgens het Élysée houden de staatsleiders aan vastberaden, trapsgewijze sancties vast. Hollande wil dat de VS een dialoog tussen Rusland en Oekraïne tot stand brengt om tot een deëscalatie te komen. Er moet via de weg van de dialoog snel een vreedzame oplossing gevonden worden. Hollande en Cameron onderstreepten ook hun steun voor de hervormingskoers van de Oekraïense regering.

VS: 'Geen militaire oplossing'

De Russische president Vladimir Poetin heeft de premier van de Krimrepubliek, Sergej Axionov, gevraagd om interim-gouverneur te worden van dit in maart door Rusland aangehechte gebied, waar in september verkiezingen zijn gepland. Axionov heeft volgens het Russische persagentschap Ria Novosti aanvaard.

De 41-jarige Axionov was een van de voornaamste organisatoren van het referendum van 16 maart over de aanhechting van de Krim bij Rusland. Hij staat op de lijst met geviseerde personen door de Amerikaanse en Europese sancties. (Belga/AVE)

Onze partners