'Ernstige aanwijzingen voor terreuraanslag in Duitsland tijdens CL-finale'

25/05/13 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

De Duitse autoriteiten houden rekening met een verhoogd risico op aanslagen naar aanleiding van de finale van de Champions League tussen Bayern München en Borussia Dortmund.

'Ernstige aanwijzingen voor terreuraanslag in Duitsland tijdens CL-finale'

© Reuters

De finale wordt dan wel gespeeld in het Londense Wembleystadion, maar de match wordt op heel wat plaatsen in Duitsland op groot scherm uitgezonden.

De Duitse politie zou volgens de website van het Duitse weekblad Der Spiegel "ernstige aanwijzingen" hebben over mogelijke plannen voor een aanslag in Duitsland.

Bomaanslag Vrijdag zou Jörg Ziercke, het hoofd van de Duitse criminele politie BKA, de regionale ministers van Binnenlandse Zaken tijdens een vertrouwelijke vergadering hebben geïnformeerd over een mogelijk op handen zijnde terreuraanslag in Duitsland, vervolgt der Spiegel.

Verschillende islamistische verdachten zouden een bomaanslag voorbereiden en hun zinnen hebben gezet op de diverse evenementen - zoals het uitzenden van de match op groot scherm - in het kader van de finale, aldus dezelfde bron.

Onder andere in Berlijn, waar de wedstrijd aan de voet van de Brandenburger Tor wordt uitgezonden, zouden daardoor extra veiligheidsmaatregelen van kracht zijn.

Waarschuwing uit Russische hoek
Volgens de zender SWRinfo komt de waarschuwing uit Russische hoek, meer bepaald van de Russische veiligheidsdienst FSB, maar zou er niet meteen een bewijs zijn dat er een link is met de Champions League finale. De FSB zou geen info hebben over de precieze plaats of het tijdstip, maar zou wel een concreet persoon in het vizier hebben. Die persoon zou intussen door de BKA zijn geïdentificeerd.

De waarschuwing van de FSB wordt serieus genomen, onder meer daar het ook de Russen waren die de Verenigde Staten in het verleden al hadden gewaarschuwd voor de Tsjetsjeense islamisten die in april van dit jaar een aanslag pleegden tijdens de marathon in Boston.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich (CSU), reageert dat er geen concrete aanwijzingen zijn in de richting van een aanslag tijdens de voetbalfinale. "Duitsland wordt al langer geviseerd door internationale terroristen. Bij grote evenementen zoals deze houden de veiligheidsdiensten van het land intensief contact met hun Europese partners." (Belga/TE)

Onze partners