Erfenis mogelijk motief schietpartij Engeland

03/06/10 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

De moordpartij woensdag in het noordwesten van Engeland, waarbij een 52-jarige taxichauffeur 12 mensen doodschoot, zou te wijten zijn aan een familievete. De man schoot eerst zijn tweelingbroer en de familieadvocaat dood, waarna hij zijn taxi nam en lukraak in het rond begon te schieten.

Erfenis mogelijk motief schietpartij Engeland

© Reuters

Derrick Bird, die gekend stond als een ingetogen taxichauffeur, reed woensdag met zijn wagen rond in de kustplaats Whitehaven en schoot op alles wat bewoog. Later op de dag bleek dat hij eerder al zijn tweelingbroer en de familieadvocaat had neergeschoten. Achteraf pleegde de dader zelfmoord. In totaal kwamen 12 mensen om het leven en raakten minstens 25 anderen gewond. Acht van hen liggen nog in het ziekenhuis, waarvan drie in kritieke toestand.

Volgens de politie had de man al meer dan 20 jaar een geldige wapenvergunning. Of dat het geval was voor de wapens die hij woensdag gebruikte, is nog niet duidelijk.

Volgens buren zou de erfenis van de 90-jarige zieke moeder van Bird de oorzaak zijn van zijn wilde rit woensdag. Dat hij als eerste zijn broer en daarna de familieadvocaat doodschoot, duwt het denkspoor nog meer in de richting.

Taxiruzie

Toch spreken collega's van Bird ook van een conflict over het afpakken van klanten. Een stijgend aantal taxichauffeurs tegenover een dalend aantal jobs in Whitehaven, zou ook meegespeeld hebben.

De politie van Cumbria zegt er alles aan te doen de reden van deze moordpartij te achterhalen, "ook al zal dat misschien nooit lukken".

Onze partners