Erdogan: 'Rusland, China en Iran: geschiedenis zal steun aan Damascus niet vergeven'

30/09/12 om 16:49 - Bijgewerkt om 16:49

De Turkse premier Recip Erdogan waarschuwt Rusland, Iran en China voor hun steun aan Syrië. Hij vraagt hen die op te geven.

Erdogan: 'Rusland, China en Iran: geschiedenis zal steun aan Damascus niet vergeven'

© Reuters

De Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan heeft Rusland, China en Iran opgeroepen hun steun aan het regime van Syrisch dictator Bashar al-Assad te beëindigen. Een dergelijke houding "zal de geschiedenis niet vergeven", waarschuwde hij.

"Denk alstublieft na over jullie huidige houding", aldus Erdogan aan het adres van Rusland, China en Iran. "De geschiedenis zal hen die zich aan de kant van wrede regimes scharen, niet vergeven." Erdogan gaf een toespraak tijdens een congres van zijn Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK Parti).

Erdogan: '91.000 Syrische vluchtelingen in Turkije'

Rusland, een traditionele bondgenoot van Damascus, blokkeerde net als China tot op heden iedere resolutie die de deur voor dwingende maatregelen jegens het Syrische regime bij de VN-Veiligheidsraad open zou zetten. Als permanente leden beschikken beide landen immers over vetorecht.

Iran is dan weer de belangrijkste regionale partner van Damascus en wordt door het Westen en Arabische landen ervan beschuldigd militaire steun aan het regime van Assad te leveren.

Turkije kiest duidelijk de kant van de Syrische rebellen en eiste het vertrek van Assad. Het land onthaalt ongeveer 91.000 Syrische vluchtelingen op haar grondgebied, aldus Erdogan. (Belga/SD)

Onze partners