Erdogan noemt zionisme misdaad tegen de menselijkheid

01/03/13 om 17:15 - Bijgewerkt om 17:15

De Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan nam in een toespraak in Wenen het zionisme op in een lijstje van misdaden tegen de menselijkheid.

Erdogan noemt zionisme misdaad tegen de menselijkheid

© Reuters

De Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan heeft zich de kritiek op de hals gehaald van de secretaris-generaal van de VN, het Witte Huis en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, omdat hij in een toespraak in Wenen het zionisme opnam in een lijstje van misdaden tegen de menselijkheid.

"Zoals het geval is voor het zionisme, het antisemitisme en het fascisme, wordt het nu onvermijdelijk om ook islamofobie als een misdaad tegen de menselijkheid te beschouwen", zei Erdogan tegenover het vijfde Forum dat de Verenigde Naties organiseerden om de dialoog tussen de godsdiensten en volkeren te verbeteren.

Een woordvoerder van VN-secretaris-geneeraal Ban Ki-moon, die op de bewuste vergadering in Wenen aanwezig was, verwierp de commentaar van Erdogan. Hij noemde die "aanvallend en verkeerd". "De secretaris-generaal heeft de toespraak van Erdogan in een vertaalde versie gehoord. Als zijn commentaren over het zionisme correct vertaald zijn, zijn ze niet enkel fout maar ook in strijd met de principes waarop de VN gebouwd is."

Netanyahu toonde zich evenmin opgezet met de woorden van Erdogan. Het Witte Huis heeft de uitspraken ook veroordeeld, enkele uren voor het bezoek van de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, aan Ankara. Daar is een onderhoud gepland met Erdogan.

Sinds de Israëlische aanval in 2010 op een humanitaire vloot die Gaza als bestemming had, zijn de relaties tussen de twee landen flink bekoeld. Bij die aanval kwamen negen Turken om. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners