Erdogan noemt belastend telefoongesprek verkiezingscomplot (video)

25/02/14 om 12:57 - Bijgewerkt om 13:38

De Turkse oppositie eist het aftreden van premier Recep Tayyip Erdogan nadat een opname van een vermeend telefoongesprek tussen hem en zijn zoon Bilal dat hem in nauwe schoentjes brengt, is gelekt. Erdogan zegt dat de montage vals is en spreekt van een complot.

Erdogan noemt belastend telefoongesprek verkiezingscomplot (video)

Turkse premier Recep Tayyip Erdogan © Reuters

De audiofragmenten werden maandagavond gelekt via YouTube (zie onder) en intussen al meer dan een miljoen keer beluisterd. De meeste van de telefoongesprekken zouden dateren van 17 december 2013. Op die dag werden tientallen mensen uit regeringskringen op verdenking van corruptie opgepakt.

In een eerste gesprek draagt iemand, van wie gezegd wordt dat het Erdogan is, zijn zoon op geld weg te brengen. Later op de dag zegt de zoon in een ander gesprek dat 30 miljoen euro nog niet 'opgelost' kon worden. In een vijfde en laatste telefoongesprek zegt Erdogan: 'Zoon, je wordt afgeluisterd.'

De Turkse oppositie heeft Erdogan meteen opgeroepen onmiddellijk af te treden. 'De regering heeft elke legitimiteit verloren', zei Haluk Koç, vice-voorzitter van de oppositiepartij CHP, als reactie op de telefoongesprekken.

De regering van haar kant zegt dat het 'een compleet valse en immorele montage is', die deel uitmaakt van een complot om de AK-partij van Erdogan te destabiliseren in aanloop naar de verkiezingen van volgende maand. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners