Erdogan liet al 35.000 mensen oppakken sinds mislukte coup

Recep Tayyip Erdogan © Reuters

In Turkije is het aantal gearresteerde personen sinds de mislukte coup van 15 juli gestegen tot boven de 35.000. En dat aantal loopt nog op.

De Turkse autoriteiten zijn nog op zoek naar meer dan 4.000 andere personen die verdacht worden van medeplichtigheid aan de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer.

Er werd een onderzoek geopend naar in totaal 82.000 mensen, meldt de Turkse minister van Justitie.Van die 82.000 mensen zijn er 26.000 onder gerechtelijke controle vrijgelaten, liet minister Bekir Bozdag zaterdag optekenen door Turkse media.

Volgens Ankara zitten de in de VS verblijvende prediker Fetullah Gülen en de volgelingen van de Gülen-beweging achter de coup tegen het bewind van de Turkse president Erdogan.

Zelf ontkent Gülen in alle to onaarden zijn betrokkenheid bij de coup. Eens was Gülen medestander van president Recep Tayyip Erdogan, de sterke man van de moslimconservatieve AKP-partij die begin de jaren 2000 aan de macht kwam. Enkele jaren geleden kwam het evenwel tot een breuk tussen Erdogan en Gülen en sindsdien werd Gülen toegevoegd aan het lijstje vijanden van de staat.

Bij de coup verloren meer dan 270 mensen het leven en raakten duizenden gewond. Sindsdien is er een zuivering aan de gang van alle vermeende Gülen-aanhangers in het leger, de politie, onderwijs, magistratuur en de media. Bij mensenrechtenorganisaties rijst zware kritiek op de werkwijze en maatregelen van de Turkse overheid, zoals de uitbreiding van de arrestatieperiode van 4 tot 30 dagen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content