Erdogan houdt vast aan doodstraf en gaat lijnrecht in tegen EU

© REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft herhaald dat hij de herinvoering van de doodstraf zal bekrachtigen, als het Turkse parlement daarvoor stemt. De Europese Unie waarschuwt dat de maatregel een eventuele toetreding tot de EU onmogelijk maakt.

Na de mislukte couppoging van 15 juli gewaagde Erdogan al van een mogelijke herinvoering van de doodstraf, wat Europese verontwaardiging uitlokte.

De doodstraf was afgeschaft in 2004, naar aanleiding van de kandidatuur van Ankara voor toetreding tot de EU.

Conflict

De betrekkingen tussen de EU en Ankara zijn gespannen sinds de couppoging. Brussel bekritiseert de omvang van de repressie door de Turkse autoriteiten tegen de vermeende coupplegers.

In die context keurden de Europarlementsleden donderdag een resolutie goed die de onderhandelingen over de toetreding Turkije tijdelijk zou bevriezen, tot Erdogan een einde maakt aan zijn ‘disproportionele’ repressie. De Europarlementsleden waarschuwden ook dat de herinvoering van de doodstraf in Turkije zou leiden tot een officiële opschorting van het toetredingsproces. Ankara verwerpt die resolutie.

Erdogan dreigde er vrijdag ook mee de grenzen van Turkije open te stellen, en zo de vluchtelingen door te laten die naar Europa willen.

Nodig

In een interview met Knack zei Turkijekenner Dirk Rochtus, docent aan de Campus Antwerpen van de KU Leuven, deze week dat Erdogan, door toch voor de doodstraf te pleiten, het signaal geeft dat het EU-lidmaatschap hem niets meer kan schelen.

‘Hij benadrukt altijd dat Europa Turkije meer nodig heeft dan omgekeerd. Maar eigenlijk heeft Turkije veel meer te winnen bij een EU-lidmaatschap. Dat zou het prestige van het land een enorme boost geven en Turken zouden vrij door Europa kunnen reizen. Het zou de Turkse handel stimuleren, die meer op Europa aangewezen is dan omgekeerd. Veel Turken begrijpen dat Europa hun toegang tot het Westen is. Als die deur gesloten wordt, dreigt Turkije zich volledig op het Midden-Oosten te moeten richten. Dat willen ze niet.’ (Belga/KVDA/JD)

Lees het volledige interview met Dirk Rochtus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content