Erdogan: ‘Gülen-beweging zit achter moord Russische ambassadeur, de zuiveringen blijven doorgaan’

De vermoorde Russische ambassadeur Andrei Karlov (links) samen met president Vladimir Poetin (rechts) na een vlucht op de Ataturk luchthaven van Istanboel, 10 oktober 2016. © Reuters

Het netwerk rond prediker Fethullah Gülen zit “achter” de moord van de Russische ambassadeur in Ankara. Dit heeft president Erdogan gezegd.

Tijdens een gesprek tussen beide ministers zei Cavusoglu “dat Turkije en Rusland weten dat FETO achter de aanslag op de Russische ambassadeur in Ankara Andrej Karlov zit”. FETO is een afkorting gebruikt om het netwerk rond Gülen aan te duiden.

Zelf zei de in de VS in ballingschap levende prediker maandagavond “geschokt en diep bedroefd” te zijn vanwege de aanslag die hij een “laffe daad” noemde. De Turkse autoriteiten zeiden eerder ook al dat Gülen achter de mislukte coup van juli zat.

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wijst nu naar Gülen. “Het netwerk rond prediker Fethullah Gülen zit achter de moord van de Russische ambassadeur in Ankara. Alles wijst er op dat de dader lid was van de FETO-terreurorganisatie”, zo zei hij woensdagavond in Ankara.

De zuiveringsoperaties blijven uiteraard doorgaan.

“Ik moet openlijk en duidelijk zeggen: deze vuile organisatie is niet alleen geïnfiltreerd in ons leger, ze zit helaas ook in onze politie. De zuiveringsoperaties blijven uiteraard doorgaan”, aldus Erdogan, verwijzend naar de talloze zuiveringen binnen het Turkse leger na de mislukte coup van juli, die eveneens in de schoenen van Gülen wordt geschoven.

Het Kremlin liet intussen weten dat het de Turkse verwijten aan het adres van Gülen als “voorbarig” beschouwt. “Moskou is van mening dat alleen de resultaten van het onderzoeksteam tellen”, zo liet woordvoerder Dmitri Peskov optekenen. De Turkse ambassadeur werd maandagavond door een jonge Turkse politieagent doodgeschoten tijdens de opening van een fototentoonstelling in de Turkse hoofdstad. Karlov wordt donderdag in Rusland begraven na een religieuze ceremonie in de hoofdstad Moskou. Daarbij zal ook president Vladimir Poetin aanwezig zijn.

Partner Content