Erdogan gaat bemiddelen om bondgenoot Qatar uit isolement halen

Turks president Erdogan en de Saoedische koning Salman © Belga

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vertrekt vandaag op een tweedaagse rondreis in de Golfregio. Het staatshoofd brengt een blitzbezoek aan Saoedi-Arabië, Koeweit en Qatar, in een poging de diplomatieke rel in de Golf te bedaren. Turkije is traditioneel een bondgenoot van Qatar, dat sinds begin juni door de andere landen in de regio geïsoleerd wordt.

President Recep Tayyip Erdogan ontmoet eerst de Saoedische koning Salman, waarna hij naar Koeweit doorreist. Maandag trekt Erdogan naar Qatar.

Sinds begin juni zijn alle grenzen tussen Qatar en een coalitie van andere Golfstaten, onder leiding van de Saoedi’s, dicht. De coalitie beschuldigt Qatar ervan terroristische milities aan te sporen onrust te zaaien in de regio. Bovendien zou Doha onder één hoedje spelen met aartsvijand Iran.

De Turkse president heeft zelf aangeboden om te bemiddelen in de diplomatieke rel, maar of de andere hoofdrolspelers in het conflict daar wel blij mee zullen zijn, is eerder twijfelachtig. Sinds de diplomatieke crisis begin juni is losgebarsten, stuurt Turkije geregeld voedsel richting bondgenoot Qatar, dat door de importrestricties van de andere Golfstaten op andere partners aangewezen is voor bevoorrading. Ankara heeft er ook al troepen gestationeerd.

Crisis ‘in niemands belang’

Voor zijn vertrek liet Erdogan nog optekenen dat de aanhoudende crisis in de Golf slecht is voor alle partijen. ‘Het is in niemands belang dat deze crisis nog gerekt wordt. De moslimwereld heeft nood aan samenwerking en solidariteit, niet aan nieuwe verdeeldheid’.

‘Vanaf de eerste momenten van de crisis in Qatar, staan wij aan de kant van de vrede, de stabiliteit, de solidariteit en de dialoog. We hebben de nodige voorstellen gedaan aan de partijen, en dat blijven we doen’, zei Erdogan nog.

Partner Content