Erdogan: 'Doodstraf bestaat bijna overal, enkel niet in Europa'

26/07/16 om 17:35 - Bijgewerkt om 17:34

In een interview met de Duitse openbare zender ARD heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan uitgehaald naar de EU.

Erdogan: 'Doodstraf bestaat bijna overal, enkel niet in Europa'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan © Belga Image

Van de beloofde drie miljard euro voor de opvang van vluchtelingen is nog maar "een symbolisch bedrag" van 1 à 2 miljoen euro aangekomen. "De Europese machthebbers zijn niet oprecht", aldus Erdogan. De Europese Commissie ontkent in alle toonaarden.

Een woordvoerder van de Europese Commissie verklaarde dat Turkije al circa 740 miljoen euro steun heeft ontvangen. Tegen het einde van de maand loopt de som op tot 2,15 miljard euro. Het is "gewoonweg niet waar" dat de EU achterligt met haar betalingen aan vluchtelingen en hulporganisaties, besluit de woordvoerder.

Doodstraf

Tijdens het interview herhaalde Erdogan ook zijn voornemen om de doodstraf opnieuw in te voeren. Hij verwees daarvoor naar de wil van het volk: "Als we ons in een democratische rechtsstaat bevinden, heeft het volk het voor het zeggen. En wat zegt het volk vandaag? Het wil dat de doodstraf opnieuw ingevoerd wordt." Volgens het Turkse staatshoofd bestaat de doodstraf "bijna overal" - enkel niet in Europa.

De internationale gemeenschap toonde zich vorige week bezorgd over de repressie in Turkije en de mogelijke herinvoering van de doodstraf. In Turkije heerst de noodtoestand na de mislukte staatsgreep van 15 juli, waarbij minstens 270 mensen om het leven kwamen.

Om de slachtoffers te herdenken, wil de regering de Bosporusbrug tussen het Europese en Aziatische deel van Istanboel omdopen in de "Brug van de Martelaars van 15 juli".

Volgens officiële cijfers zijn er na de coup meer dan 13.000 mensen gearresteerd en tienduizenden ambtenaren geschorst. (Belga/TE)

Onze partners