Er zit vaart in de Nederlandse formatie

18/09/12 om 19:23 - Bijgewerkt om 19:23

Enkel nog het Kamerdebat trotseren en de informateurs kunnen van start met de vorming van een nieuwe regering.

Er zit vaart in de Nederlandse formatie

© AFP

VVD-leider Mark Rutte sprak lovende woorden over zijn onderhandelingspartner Diederik Samsom (PvdA). VVD-minister Henk Kamp en voormalig PvdA-vicepremier Wouter Bos staan ondertussen klaar om de onderhandelingen tussen VVD en PvdA te gaan leiden.

Eerst debatteert de Tweede Kamer wel nog over de verkiezingsuitslag en welke gevolgen die moet hebben voor de vorming van een nieuw kabinet. Op verzoek van de Kamer bracht Kamp de afgelopen dagen de mogelijkheden in kaart. Zijn gepubliceerde verslag bevestigt dat VVD en PvdA als de grote winnaars van de verkiezingen willen gaan onderhandelen om tot een regeerakkoord te komen.

VVD en PvdA hebben in de Tweede Kamer een meerderheid (79 zetels), in de Eerste Kamer is die er niet. Maar Senaatsvoorzitter Fred de Graaf (VVD) liet na een gesprek met Kamp weten dat niet als een belemmering te zien. Rutte liet niet na te benadrukken hoezeer hij erop vertrouwt dat een succesvolle samenwerking met de PvdA mogelijk is. Tijdens de verkiezingscampagne waarschuwde Rutte nog voor het gevaar van de PvdA-plannen, maar nu is er vooral lof. "Ik denk dat Samsom een man is met wie ik zaken kan doen en ik denk dat dat wederzijds is", zei Rutte.

Hij voegde eraan toe een buiging te maken voor de PvdA-leider vanwege diens verkiezingswinst. De PvdA ging van 30 naar 38 zetels. Eigenlijk was de winst nog groter, aldus Rutte, omdat de PvdA op enig moment op 15 zetels stond in de peilingen. Volgens Rutte is het besef bij hem en bij Samsom aanwezig dat VVD en PvdA aanzienlijk groter zijn dan de rest van de partijen en er dus bij hen een zware verantwoordelijkheid rust.

Een regeerakkoord op hoofdlijnenRutte en Samsom vinden beiden dat je bij een kabinetsformatie de ander iets moet gunnen om tot een succesvolle samenwerking te kunnen komen. Over alles tot in details onderhandelen, levert volgens Rutte waarschijnlijk toch niets op, omdat daar de inhoudelijke verschillen te groot voor zijn. "Liever wat grote dossiers met elkaar bespreken en kijken of je elkaar wat kunt gunnen, dan dat je over alles in de loopgraven terechtkomt en dan met een waterig soepje komt waar geen smaak meer aan zit."

De onderhandelingen tussen VVD en PvdA kunnen na het Kamerdebat beginnen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners