'Er is slechts één rechtmatige president en dat ben ik' (Viktor Janoekovitsj)

11/03/14 om 11:18 - Bijgewerkt om 11:54

De verdreven president Viktor Janoekovitsj beschouwt zichzelf nog steeds als president van Oekraïne. 'De macht in Oekraïne is nu in handen van ultranationalisten en neofascisten die een burgeroorlog willen ontketenen.'

'Er is slechts één rechtmatige president en dat ben ik' (Viktor Janoekovitsj)

Voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj © Reuters

De afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj stelt dat hij nog altijd "de enige rechtmatige president van Oekraïne en opperbevelhebber van het leger" is. Dat heeft hij in de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don in een korte persverklaring meegedeeld.

"Wanneer de omstandigheden het toelaten, keer ik terug naar Kiev", zo zei de 63-jarige politicus in de door de Russische staatstelevisie uitgezonden verklaring. "Ik richt me tot de internationale gemeenschap: niemand heeft het recht om een staatsgreep te steunen", luidde het voorts. "De actie tegen mij was terreur."

Ultranationalisten en neofascisten

Janoekovitsj wreef de westerse landen nog aan dat ze zich hebben opgeworpen als de "beschermers van de duistere krachten" die momenteel aan de macht zijn. Janoekovitsj verweet zijn tegenstanders - die hij omschreef als een kliek van "ultranationalisten en neofascisten" - aan te sturen op een burgeroorlog.

"Ze willen bandieten van nationalistische organisaties in het leger opnemen en hen wapens in de handen drukken", aldus Janoekovitsj. "In de steden patrouilleren mensen met maskers en regeert de willekeur."

Daarnaast verklaarde Janoekovitsj nog dat de door de nieuwe regering in Kiev uitgeschreven presidentsverkiezingen van 25 mei illegaal zijn.

Parlement Krim verklaart schiereiland onafhankelijk

Het pro-Russische parlement op de Krim heeft intussen het schiereiland formeel onafhankelijk verklaard van Oekraïne. Volgens het parlement in Simferopol is de stap noodzakelijk voor de geplande toetreding van de Krim tot de Russische Federatie en voor het plaatsvinden van het omstreden referendum daarover op 16 maart.

Van de 99 parlementsleden stemden er 78 voor de afscheiding van de Krim. Volgens de Oekraïense grondwet kunnen regio's niet over referenda beslissen. Zowel de regering in Kiev, de Europese Unie als de Verenigde Staten lieten al weten dat de afscheuring van de Krim van Oekraïne ingaat tegen het internationaal recht. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners