Eppink pleit voor burgerinitiatief tegen nieuwe Europese belastingen

© Belga

Europees Parlementslid Derk Jan Eppink wil in het debat over een Europese belasting de stem van de Europese burger laten klinken.

Europees Parlementslid Derk Jan Eppink (LDD) lanceert op dinsdag 8 februari een oproep voor een burgerinitiatief tegen Europese belastingen. Hij wil daarmee de hypocrisie over het onderwerp bestrijden.

De Europese Commissie komt binnen enkele maanden naar buiten met enkele voorstellen voor een Europese belasting. Europees Parlementslid Derk Jan Eppink wil in dat debat de stem van de Europese burger laten klinken.

Want Eppink vindt dat veel van zijn collega’s in het parlement met gespleten tong spreken over het thema. “In het Europees Parlement dringen ze aan op een grotere begroting, thuis zeggen ze dat ze tegen een Europese belasting zijn.” Alleen de Belgen ontsnappen aan die beschuldiging. “Zij pleiten overal voor een Europese belasting. Zij zijn dus consequent, maar dan wel in de vergissing”, zegt Eppink.

Samen met VlaNeTax, de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Belastingbetalers en de eurorealistische denktank New Direction, nodigt Eppink op 8 februari een resem Europese belastingbetalerverenigingen uit om te discussiëren over die Europese belasting.

“In de Scandinavische landen, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn die verenigingen politieke machtsfactoren”, legt Eppink uit. “We willen tijdens onze debatten te weten komen of zij dragers willen zijn van een burgerinitiatief, waarin we aan de Europese burger vragen of hij wel een Europese belasting wil.”

Een miljoen burgers
Een burgerinitiatief is een relatief nieuw politiek instrument. Het vloeit voort uit het Verdrag van Lissabon (2007) en houdt in dat minstens een miljoen burgers uit ten minste een derde van de EU-lidstaten de Europese Commissie kunnen vragen met wetgevingsvoorstellen te komen op gebieden die onder haar bevoegdheid vallen.

Door op te roepen tot een dergelijk burgerinitiatief over de belastingkwestie, wil Eppink een duidelijk signaal geven. “In tijden van crisis en bezuinigingen is dit een belangrijk onderwerp. De Europese Commissie en het Europees Parlement vragen jaar na jaar om de Europese begroting uit te breiden. Maar de Europese Unie moet elk jaar miljarden terugstorten naar de lidstaten, ze krijgt haar geld niet op.”

Simon Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content