‘Epidemie van seksueel geweld in Egypte’

© Reuters

Tijdens de protesten op het Tahrirplein zijn er op 4 dagen tijd al minstens 91 vrouwen seksueel aangerand.

Seksuele intimidatie is al jarenlang een probleem in Egypte en het lijkt tijdens de demonstraties op het Tahrirplein alleen maar een groter probleem te worden. Het seksueel geweld is heel heftig en wordt door grote groepen uitgevoerd.

Extreem geweld

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch waren er op 4 dagen tijd al minstens 91 gevallen van seksueel geweld. Vrouwen werden aangevallen door bendes en soms ook verkracht. De seksuele aanvallen zijn bovendien zeer gewelddadig. Sommige slachtoffers werden aangevallen met messen en geslagen met metalen kettingen, stokken en stoelen.

Een van de slachtoffers was een 22-jarige Nederlandse vrouw. Ze werd tijdens de protestbewegingen op het Tahrirplein verkracht door een groep van vijf mannen en keerde na een behandeling in het ziekenhuis ondertussen terug naar Nederland.

De daders hebben het gemunt op vrouwen van alle leeftijden. ‘Bij de slachtoffers zijn er grootmoeders en moeders met kinderen’, twitterde de Egyptische organisatie Operation Anti-Sexual Harassment/ Assault. Dit is een organisatie van vrijwilligers die vrouwelijke demonstranten op het Tahrirplein wil beschermen tegen seksueel geweld.

De Egyptische organisatie heeft een meldpunt voor slachtoffers van seksueel geweld en probeert in te grijpen om de aanvallen te stoppen. In 31 gevallen slaagde ze erin om de vrouwen te beschermen en te evacueren.

Straffeloosheid

Het probleem van seksueel geweld bestaat in Egypte al veel langer. Sinds 2011 documenteerde Human Rights Watch een groot aantal seksuele aanrandingen. ‘Er is een epidemie van seksueel geweld in Egypte. Vrouwen worden in Egypte dagelijks op publieke plaatsen geconfronteerd met seksuele aanvallen. De serieuze misdaden verhinderen vrouwen om volledig te participeren aan het openbare leven ‘, verklaart Joe Stork van Human Rights Watch.

Human Rights Watch bekritiseert de Egyptische regering dat ze niets onderneemt tegen het probleem. ‘Er heerst een klimaat van straffeloosheid. De Egyptische regering en de politieke partijen slagen er niet in om het seksueel geweld tegen vrouwen aan te pakken. Vrouwen melden bijna nooit aan de politie dat ze seksueel aangerand zijn omdat ze weten dat er geen serieus onderzoek naar gaat komen’, benadrukt Stork.

Volgens Human Rights Watch minimaliseert de Egyptische regering de grootte van het probleem. Ze benadrukt dat slachtoffers beter beschermd moeten worden. Bovendien wil de organisatie dat er een uitgebreid onderzoek komt naar het seksueel geweld en dat daders hierbij vervolgd worden. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content