Enige electriciteitscentrale Gaza ligt stil door Israëlisch bombardement

29/07/14 om 10:54 - Bijgewerkt om 10:54

De enige elektriciteitscentrale die de Gazastrook telt, ligt stil als gevolg van een Israëlisch bombardement. Er brak op verschillende plaatsen op de site ook brand uit, maar de hulpdiensten geraakten niet ter plaatse.

Enige electriciteitscentrale Gaza ligt stil door Israëlisch bombardement

Palestijnse brandweerlui proberen de brand te blussen die ontstond in Gaza's enige electriciteitscentrale ten gevolge van een Israëlisch bombardement. © REUTERS

De enige elektriciteitscentrale die de Gazastrook telt ligt stil als gevolg van een Israëlisch bombardement. Dat heeft de adjunct-directeur van de energie-autoriteit in de Palestijnse enclave aan het Franse persagentschap AFP laten weten.

Bij het bombardement raakte onder andere de stoomgenerator beschadigd, luidt het. Er brak op verschillende plaatsen op de site ook brand uit, maar de hulpdiensten geraakten niet ter plaatse, stelde een journalist van AFP vast.

De centrale is goed voor dertig procent van het elektriciteitsverbruik in Gaza. Naast een chronisch tekort aan water kampt de Palestijnse enclave - die sinds 2006 onderworpen is aan een door Israël opgelegde blokkade - met zware problemen op vlak van de elektriciteitsbevoorrading. Zelfs in normale tijden zijn lange stroompannes dagelijkse kost in de Gazastrook, met alle hinder vandien voor de 1,8 miljoen inwoners. Vooral ziekenhuizen, scholen, handelszaken en fabrieken hebben erg te lijden onder de elektriciteitsproblemen.

Volgens de VN wordt de elektriciteitsvraag in het gebied geschat op 360 megawatt, waarvan er 120 megawatt geleverd wordt door Israël, 22 door Egypte en 80 megawatt geproduceerd wordt door de getroffen elektriciteitscentrale.

150 doelwitten gebombardeerd, meer dan 1.000 doden

Gaza werd intussen andermaal hevig onder vuur genomen door Israël. Volgens diverse mediaberichten werden ongeveer 150 doelwitten gebombardeerd. Palestijnse ooggetuigen hadden het onder andere over artilleriegeschut en luchtaanvallen en spraken van een van de zwaarste aanvallen sinds het begin van het Israëlische offensief drie weken geleden.

De Israëlische aanvallen op Gaza hebben sinds 8 juli al aan meer dan 1.100 mensen het leven gekost. Er vielen ook meer dan 6.500 gewonden. De meeste slachtoffers zijn burgers, onder wie ook veel vrouwen en kinderen. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners