'Enige doel van Poetin is Oekraïne te elimineren'

13/09/14 om 16:14 - Bijgewerkt om 16:14

Het enige doel van Vladimir Poetin is Oekraïne als onafhankelijke staat te elimineren, zegt de Oekraïense premier. Rusland beschuldigt dan weer de VS ervan de economisch banden tussen Moskou en de EU te willen verbreken.

'Enige doel van Poetin is Oekraïne te elimineren'

Vladimir Poetin © BELGAIMAGE

Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek wil de Russische president Vladimir Poetin niet alleen Donetsk en Loehansk, de separatistische steden in het oosten van Oekraïne, inlijven. 'Hij wil heel Oekraïne innemen. En hij wil Oekraïne als onafhankelijke staat elimineren', aldus de eerste minister.

Arseni Jatsenjoek

Arseni Jatsenjoek © Reuters

'Het idee om tot een bilateraal akkoord te komen met Rusland is niet het beste idee. Ik ben meer voorstander van de vredesakkoorden van Genève, met de VS, de Europese Unie en Rusland. Wij zelf zijn niet sterk genoeg voor bilaterale onderhandelingen met Moskou.'

Poetin: 'Westerse sancties weinig effectief'

'Enige doel van Poetin is Oekraïne te elimineren'

© reuters

Poetin zei zelf dat de nieuwe westerse sancties tegen Rusland weinig effectief zijn en een beetje vreemd ogen. De maatregelen zijn volgens de Russische president 'anti-Russisch' en dragen niet bij tot een oplossing voor het conflict in Oekraïne. Het Russische staatshoofd vindt het voorts niet kunnen dat de strafmaatregelen ook de Oost-Oekraïners treffen, hoewel die aan de vredesonderhandelingen met Kiev deelnemen. Dat brengt het vredesproces in gevaar. Voorts wees hij er nogmaals op dat sancties nog nooit het door de sanctionerende gewenste resultaat hebben opgeleverd.

Lavrov: 'Washington profiteert van de situatie'

Poetins minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft de Verenigde Staten er op zijn beurt van beschuldigd dat het de economisch banden tussen Moskou en de Europese Unie wil verbreken. Dat zei hij in een interview met de Russische tv-zender TV Centre.

'Enige doel van Poetin is Oekraïne te elimineren'

© Reuters

Volgens Lavrov wil Washington van de situatie profiteren om zo de best mogelijke voorwaarden te verkrijgen in de onderhandelingen voor een commercieel transatlantisch partnerschap en voor nieuwe investeringen. De Russische minister zegt onder meer dat Washington op die manier aan de EU Amerikaanse gasleveringen kan opleggen die duurder zijn dan de Russische gasprijzen.

Lavrov wees ook nog met een beschuldigende vinger naar de Europese Unie. Die is volgens hem bereid om zijn economie op te offeren voor haar politieke beleid.

Nieuwe sancties

Na de Europese Unie hebben ook de Verenigde Staten, zoals aangekondigd door president Barack Obama, een nieuw rondje sancties uitgevaardigd tegen Rusland.

'Enige doel van Poetin is Oekraïne te elimineren'

Deze keer betreffen de 'strafmaatregelen', aldus het VS-ministerie van Financiën, zes Russische banken, waaronder de grootste Russische bank, Sberbank, maar ook Gazprombank, Rosselchozbank, VEB en VTB.

Voorts werden weer enkele personen en bedrijven die verbonden zijn met de Russische defensiesector op de lijst gezet. De vijf geviseerde energiebedrijven zijn de energiereuzen Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftegaz en Rosneft.

Bedoeling is de Russische financiële en energiesector te treffen wegens Ruslands 'agressieve houding' in het Oekraïneconflict. Blijft Rusland 'de Oekraïense soevereiniteit schenden', zal het land nog meer geïsoleerd worden in het globale (westerse, nvdr) financiële systeem, aldus Washington.

Wel samenwerken tegen IS?

Op dezelfde dag dat de VS met nieuwe sancties op de proppren kwam, vroeg VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry Moskou of het interesse betoont om deel te nemen aan de coalitie tegen de Islamitische Staat (IS).

VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (L) en zijn Russische tegenhanger Sergej Lavrov.

VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (L) en zijn Russische tegenhanger Sergej Lavrov. © REUTERS

Onze partners