En u dacht dat GAS-boetes ridicuul waren?

© Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De toepassing van de gemeentelijke administratieve sancties neigt in België misschien af en toe naar Monty Python-achtige toestanden, maar onze buurlanden hebben het GAS-systeem daarvoor helemaal niet nodig.

De Franse autoriteiten hebben het de populaire muziekbar Mamm-Kounifl in Locmiquélic in Bretagne veroordeeld tot een boete van 9.000 euro voor zwartwerk nadat een klant een dienblad met lege glazen terug naar de bar bracht, zo meldt de lokale krant Le Télégramme.

Het terugbrengen van lege glazen naar de bar door klanten is al jarenlang een gewoonte in het café. Maar dat vond een inspectrice van de Franse Sociale Zekerheid duidelijk niet. Zij beschouwt de daad als een inbreuk op de arbeidswet omdat de klant fungeerde als ober.

Surrealistisch

‘Het is compleet surrealistisch. We hebben niets verkeerd gedaan’, zegt Markya Le Floch aan Le Télégramme. ‘We zijn geschokt en absoluut niet van plan om de boete te betalen.’

De autoriteiten legden de eigenaars van het café aanvankelijk een boete van 7.900 euro op, maar door het niet betalen van de oorspronkelijke boete, riskeren de café-uitbaters nu zelfs 9.000 euro te moeten betalen.

De zaak wordt onderzocht en zal later behandeld worden in de rechtbank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content