Emotionele Cameron: 'Laat ons samenblijven!'

07/02/14 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

In een passionele toespraak heeft de Britse premier David Cameron de Engelsen, de Welshmen en de Noord-Ieren opgeroepen de Schotten te zeggen "wij willen dat jullie bij ons blijven".

Emotionele Cameron: 'Laat ons samenblijven!'

David Cameron © Reuters

In zijn meest geprofileerde toespraak ooit omtrent onafhankelijkheid van Schotland zei Cameron "het niet te kunnen (ver)dragen" Groot-Brittannië te zien uiteenvallen indien de Schotten tijdens het referendum in september beslissen onafhankelijk te worden.

De premier hield zijn toespraak in het Olympisch park in Londen, waar in 2012 de zomerspelen plaatsvonden. Plaats en datum van de speech - samenvallend met de winterspelen in het Russische Sotsji - zijn naar zijn zeggen gekozen om er de Engelsen, Welshmen en Noord-Ieren eraan te herinneren wat het Britse team twee jaar geleden samen presteerde. "Het beste aan de Olympische Spelen was niet het winnen, maar het rode, witte en blauwe", zei Cameron.

In de laatste peiling van YouGov voor de tabloid "The Sun" zei 34 procent van de Schotten voor onafhankelijkheid te zullen stemmen, terwijl 52 procent "neen" zal zeggen. (Belga/TE)

Onze partners