Emmerson Mnangagwa legt eed af als president van Zimbabwe

24/11/17 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:22

Bron: Belga

De 75-jarige Mnangagwa volgt Robert Mugabe op, die onder grote druk van leger en politiek vorige week gedwongen moest aftreden.

Emmerson Mnangagwa legt eed af als president van Zimbabwe

Emmerson Mnangagwa en zijn vrouw Auxilia © Belga Image

Zowat 60.000 Zimbabwanen kwamen vrijdagochtend samen in het nationaal sportstadion in de hoofdstad Harare om de eedaflegging van hun nieuwe president bij te wonen.

Geen Mugabe

De 93-jarige Robert Mugabe nam vorige week ontslag, al werd hij eigenlijk afgezet door het leger in een vreedzame coup. Het ontslag van voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa was daar de rechtstreekse aanleiding van. Mnangagwa werd door Mugabe uit de regering gezet en vluchtte daarop naar Zuid-Afrika. Afgelopen woensdag keerde hij terug naar eigen land.

De eedaflegging verliep zonder incidenten en in aanwezigheid van verschillende andere Afrikaanse regeringsleiders. Mugabe zelf was er naar verluidt niet bij. De officieel uitleg luidt dat de 93-jarige ex-president moest rusten.

Mugabe en zijn al even controversiële echtgenote Grace zijn al sinds zondag niet meer in het openbaar verschenen. Het is ook niet duidelijk waar het koppel momenteel verblijft.

Deal

Mnangagwa en zijn voorganger hadden donderdag wel een ontmoeting onder vier ogen. De nieuwe president beloofde Mugabe en zijn familie daarbij 'totale veiligheid en welzijn', schreef een lokale krant.

De details van die belofte zijn niet bekendgemaakt, al zou het wel kunnen betekenen dat Mugabe aan gerechtelijke vervolging ontsnapt. De voormalige leider zou zijn opvolger ook veel succes hebben gewenst.

Onze partners