Emmanuel Macron krijgt Karelsprijs voor inzet voor Europa

127123790 © Belga

De Internationale Karelsprijs van Aken wordt sinds 1950 uitgereikt aan iemand die zich inzet voor de eenheid van Europa.

De Franse president Emmanuel Macron krijgt de prestigieuze Karelsprijs 2018, voor zijn ‘sterke visie op een nieuw Europa’. Dat is bekendgemaakt in het Duitse Aken.

De Internationale Karelsprijs van Aken, traditioneel uitgereikt in het Duitse Aken, is vernoemd naar Karel de Grote. De prijs gaat elk jaar naar iemand die zich – naar het voorbeeld van Karel De Grote, ‘de vader van Europa’ – inzet voor de Europese eenheid.

Hervormen

Macron treedt in de voetsporen van onder anderen voormalig Europees president Herman Van Rompuy, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en paus Franciscus. De jury bekroont Macron voor zijn ‘sterke visie op een nieuw Europa en de hervorming van het Europees project’.

Macron deed het afgelopen jaar verschillende voorstellen voor een hervorming van de EU, maar die werden niet bij alle lidstaten op applaus onthaald.

Macron krijgt de prijs op 10 mei volgend jaar in Aken. De Franse president zou al laten weten hebben heel vereerd te zijn, zegt de organisatie.

Partner Content