Emiraten zetten Australische vrouw het land uit om Facebookfoto

15/07/15 om 02:35 - Bijgewerkt om 04:36

De Verenigde Arabische Emiraten hebben de Australische kunstenares Jodi Magi het land uitgezet wegens 'cybercriminaliteit' en 'slechte woorden'. Ze had een foto op Facebook gepubliceerd van een auto die zonder teken van vergunning dwars over 2 gehandicaptenplaatsen was geparkeerd.

Emiraten zetten Australische vrouw het land uit om Facebookfoto

Jodi Magi, op een Facebookfoto © /

Dat gebeurde in februari. Jodi Magi, die lessen design gaf in de Emiraten, had de nummerplaat van de auto die voor haar appartement stond onleesbaar gemaakt. Ze wilde asociaal gedrag aanklagen, volgens verslagen in de Sydney Morning Herald en op de Australische zender ABC, niet specifiek iemand beschuldigen.

Een andere bewoner van het appartementsblok nam blijkbaar aanstoot aan de post en alarmeerde de politie die een procedure startte op basis van 's lands heel strenge wetten op "cybercriminaliteit". Volgens die wetten is het een overtreding om op het internet de staat, de machthebbers en, in sommige gevallen, burgers aan kritiek te onderwerpen.

'9 maanden voor satire'

De wet wordt volgens de Australische pers gebruikt om zowel politieke dissidenten als expats het zwijgen op te leggen. Amnesty International bericht volgens de Australische pers over drie zusters die drie maanden "verdwenen" nadat ze een tweet hadden verstuurd over hun broer, die gewetensbezwaarde is.

Een vrouw die een satirisch filmpje publiceerde over hiphop in Dubai hield daar 9 maanden gevangenis aan over. En een Amerikaan, die op vakantie in eigen land zijn baas had uitgemaakt, werd bij zijn terugkeer in de Emiraten gearresteerd.

'Slechte woorden'

De 39-jarige Jodi Magi moest in juni voor de rechter verschijnen. Ze moest naar eigen papieren in het Arabisch ondertekenen, werd veroordeeld wegens "het schrijven van slechte woorden op sociale media". De straf was een boete, die ze zelf omrekende tot 3.600 Australische dollar (2.400 euro) en uitzetting.

Toen ze enkele dagen geleden de boete ging betalen, werd ze om voor haar onduidelijke redenen gearresteerd.

Dinsdag werd ze het land uitgezet. Volgens een Facebookpost van Magi (die de verkeersovertreding van haar FB-pagina heeft verwijderd) heeft ze 53 uur vastgezeten. "Ik was geketend aan de enkels, gefouilleerd, mijn bloed werd getest, ik werd gedwongen op de betonnen vloer te slapen, zonder matras of kussen en zonder toiletpapier of eetgerei. Maar nu kan ik gelukkig zeggen dat ik in veiligheid ben en uit de gevangenis en uit Abu Dhabi!".

(RR)

Onze partners