'Emiraten zaten achter cyberaanval op Qatar'

17/07/17 om 07:18 - Bijgewerkt om 07:18

Bron: Belga

Een bericht op de website van Qatars officiële persbureau QNA en op sociale media was de aanleiding voor de diplomatieke crisis in de Golfregio.

'Emiraten zaten achter cyberaanval op Qatar'

Qatar Airways © BelgaImage

Het waren de Verenigde Arabische Emiraten die een cyberaanval op Qatar uitvoerden en die daarmee de diplomatieke crisis in de Golf in gang staken. Dat schrijft de Washington Post, op basis van bronnen binnen de Amerikaanse geheime diensten. De afgelopen week kregen die bevestigd dat hooggeplaatste regeringsleden van de Emiraten op 23 mei het plan bespraken.

Het is echter nog onduidelijk of het Abu Dhabi zelf was dat de aanval uitvoerde, of dat het daartoe de opdracht gaf.

De ambassade van de Emiraten ontkent het krantenbericht. Wat wel klopt, volgens de ambassade, is dat Qatar financiële steun levert aan extremistische groepen zoals de taliban en Hamas.

Diplomatieke breuk

In een mededeling op de site van Qatars officiële persbureau QNA en op sociale media was in mei te lezen hoe het Qatarese staatshoofd, emir Tamim bin Hamad al-Thani, Iran een 'islamitische macht' had genoemd en Hamas geprezen had.

Dat leidde tot een diplomatieke breuk tussen Qatar en Saoedi-Arabië, Bahrein, de Emiraten en Egypte, omdat Doha terreurgroepen zou steunen en te nauwe banden zou hebben met het sjiitische Iran. Andere Arabische landen volgden het voorbeeld van die vier landen, en samen stelden ze een lijst van een tiental eisen op die het diplomatieke isolement ongedaan zouden kunnen maken.

Begin juni meldde CNN al dat het Rusland was dat achter de cyberaanval zat. De Russen zouden zo een wig willen drijven tussen Washington en zijn bondgenoten

Onze partners