'Elke dag zagen we iemand van ons sterven': bevrijde vrouwen over de horror van Boko Haram

04/05/15 om 10:43 - Bijgewerkt om 12:05

Enkele vrouwen die door het Nigeriaanse leger zijn bevrijd uit de handen van terreurgroep Boko Haram, hebben getuigd over hoe ze zijn behandeld.

'Elke dag zagen we iemand van ons sterven': bevrijde vrouwen over de horror van Boko Haram

Cecilia Abel na haar bevrijding © Reuters

Volgens de vrouwen vermoordden strijders van Boko Haram mannen en tieners voor de ogen van hun families en namen ze vervolgens de vrouwen en kinderen mee naar het uitgesterkte Sambisawoud. Daar kwamen velen van hen om als gevolg van honger en ziekte, zo vertelden overlevenden aan persagentschap Reuters.

Bevrijde vrouwen na Boko Haram

Bevrijde vrouwen na Boko Haram © Reuters

Het Nigeriaanse leger bevrijdde vorige week honderden vrouwen en kinderen uit de handen van Boko Haram in het Sambisawoud in het noordoosten van Nigeria. Ze werden overgebracht naar een vluchtelingenkamp in Yola in de oostelijke deelstaat Adamawa, waar ze nu voor het eerst spraken met de pers.

Doodgestenigd

'We mochten geen centimeter bewegen', vertelt Asabe Umaru, een 24-jarige moeder van twee. 'Zelfs wanneer je naar het toilet moest, volgden ze. We werden op één plaats vastgehouden en geboeid. We danken God dat we nog leven en het leger om ons te redden.'

Volgens haar werden medegevangenen doodgestenigd omdat ze niet wilden vluchten toen het leger naderde. 'Toen we de soldaten zagen, riepen we om hulp. De Boko Haram-strijders begonnen ons te stenigen om ons te dwingen hen te volgen, maar we weigerden omdat we zeker waren dat de soldaten ons zouden bevrijden,' aldus Umaru.

Ondervoed

De gegijzelde vrouwen kregen naar eigen zeggen maar één maaltijd per dag, gemalen droge maïs. 'Het was niet eens geschikt voor menselijke consumptie,' zegt Cecilia Abel. 'Velen van ons stierven in het woud. Elke dag zagen we iemand van ons sterven en we wachtten gewoon onze beurt af'.

Of er onder de bevrijde gijzelaars ook schoolmeisjes uit Chibok zijn, is nog niet duidelijk. Boko Haram had daar in april vorig jaar bijna 300 overwegend christelijke meisjes ontvoerd. De kidnapping zorgde wereldwijd voor verbijstering en leidde tot acties op sociale netwerken, waaraan ook vele prominenten deelnamen. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners