Elio Di Rupo start charmeoffensief bij ceo's in Davos

21/01/14 om 21:47 - Bijgewerkt om 21:47

Eerste minister Elio Di Rupo (PS) wil tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, ceo's overtuigen van de troeven van ons land. 'Loonkost is niet alles', klinkt het.

Elio Di Rupo start charmeoffensief bij ceo's in Davos

Premier Elio Di Rupo en koning Filip komen aan in het Zwitserse Davos voor het jaarlijkse World Economic Forum © BELGA

Eerste minister Elio Di Rupo (PS) is in het gezelschap van de koning gearriveerd in het Zwitserse Davos voor het jaarlijkse World Economic Forum. "Ik wil de aanwezige ceo's de komende dagen overtuigen van de troeven van ons land", zegt Di Rupo. "Onze locatie, ons globaal fiscaal systeem, ons opleidingsniveau... Loonkost is niet alles", klinkt het.

Di Rupo werkt een druk programma af in het mondaine skioord. Woensdag wordt hij verwacht bij Klaus Schwab, al 44 jaar de bezieler van het evenement, en heeft hij overleg met de European Research Council, het EU-orgaan dat investeert in wetenschappelijk onderzoek.

"Maar het belangrijkste zijn de bilaterale ontmoetingen", zegt de premier. Hij overlegt met de ceo's van Bombardier en Volvo Trucks en met een bestuurslid van Audi. "Ik wil hen overtuigen van de troeven van ons land."

'Tijdens regeringsonderhandeling was toestand zeer slecht'

Di Rupo vindt niet dat de loonkost daarbij een grote handicap moet betekenen. "We hebben al een grote inspanning gedaan om die omlaag te krijgen. Loonkost is ook maar één parameter van de competitiviteit. Niet elke sector heeft veel werknemers nodig."

In vergelijking met twee jaar geleden is België een ander land, maakt de premier zich sterk. "Het is nu het moment om nieuwe investeringen binnen te halen." En wat na de verkiezingen? "Tijdens de regeringsonderhandeling van 2010 (die 541 dagen duurde, red.) was de toestand voor onze bedrijven zeer slecht", waarschuwt de premier.

Koning Filip, de enige koning in Davos, werkt intussen een heel ander programma af. Hij bereidt het komende staatsbezoek van China voor en heeft een reeks ontmoetingen met ngo's, voornamelijk rond jeugdwerkloosheid en tewerkstelling van laaggeschoolde jongeren.(Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners