Elfstedentocht kan niet doorgaan

08/02/12 om 20:30 - Bijgewerkt om 20:30

De Elfstedentocht gaat dit weekend niet door. Het ijs is op veel plekken nog te dun en te onbetrouwbaar. Bovendien zijn de weersvooruitzichten niet goed.

Elfstedentocht kan niet doorgaan

© AFP

Dat maakte het bestuur van Vereniging De Friesche Elf Steden woensdagavond bekend na een ontmoeting met de 22 rayonhoofden. Het bestuur en de rayonhoofden hebben het unaniem besloten. Alle alternatieven zijn door het bestuur overwogen.

De ontmoeting begon om 19.00 uur. Zondagavond kwamen de rayonhoofden voor het eerst bij elkaar. Dat is sinds 1997 niet meer voorgekomen. 'We wilden het heel graag,' zei Wiebe Wieling, voorzitter van de Elfstedenvereniging. Hij bedankte de vrijwilligers, die zich hebben ingezet om het ijs sneeuwvrij te maken. 'We hebben alles uit de kast gehaald.'

IJs te dun

Woensdag was het ijs in maar twee van de 22 rayons dik genoeg. De vereniging verlangt een ijsdikte van 15 centimeter. Op sommige plekken in het zuiden en het westen van de 200 kilometer lange route is het ijs maar 8 centimeter dik. "Er zijn uitschieters van boven de 15 centimeter, maar ook plekken waar het slechts 8 tot 9 centimeter is." Dat geldt vooral voor het ijs in het zuiden van de provincie Friesland.

Alleen in de rayons Bartlehiem en Birdaard is het ijs ongeveer 15 centimeter. Twee rayonhoofden gaven eerder al aan de tocht niet over hun gebied door te willen laten gaan.

Vegen

Ook na nog vier nachten met nachtvorst zou het ijs waarschijnlijk niet genoeg zijn aangegroeid. IJs groeit in een koude nacht gemiddeld 1 centimeter. Diverse vrijwilligers en vijftig militairen hebben zich beziggehouden met het vegen van het ijs. Sneeuw isoleert, waardoor ijs minder snel aangroeit.

Tot zondag verwacht Wieling geen aanzienlijke ijsgroei. Door de wind en de hogere temperaturen woensdag is zelfs "veel ijs verloren gegaan". "In of na het weekeinde komt er dooi. Het is frustrerend. We zitten vlak voor de eindstreep. Maar de veiligheid voor iedereen is net zo belangrijk als onze wens om de tocht te houden. Maar het kan op dit moment niet", zei Wieling.

Verschillende meteorologen voorspellen dat de temperaturen zondag boven nul zullen zijn. Ook wordt sneeuw voorspeld. Dit maakte het al onwaarschijnlijk dat de 'tocht der tochten' zondag kan worden verreden. (Elsevier/MV/Belga)

Lees meer over:

Onze partners