ElBaradei geen presidentskandidaat in Egypte

14/01/12 om 18:02 - Bijgewerkt om 18:02

Mohamed ElBaradei, het voormalige hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), heeft bekendgemaakt dat hij zich niet kandidaat zal stellen bij de presidentsverkiezingen in Egypte.

ElBaradei geen presidentskandidaat in Egypte

© EPA

"Mijn geweten laat me niet toe me kandidaat te stellen voor het presidentschap of elke andere officiële post als er geen echte democratie is", zegt de Nobelprijswinnaar in een mededeling. Hij voegt toe dat "het voormalige regime niet is gevallen", daarmee verwijst hij naar de val van president Hosni Moebarak, die vertrok onder druk van de bevolking. De macht is sindsdien in handen van het leger.

Die "kiest ervoor om op de oude weg door te gaan alsof de revolutie nooit heeft plaatsgevonden en het regime niet is gevallen".

Katalysator
"In plaats van de natie te verenigen door een georganiseerd politiek proces, kiest die ervoor om alle beslissingen te nemen op een manier die duidt op verwarring en verdeling in de samenleving terwijl er nood is aan solidariteit".

ElBaradei is een van de meest invloedrijke figuren van het land. Zijn uitlatingen in 2010 worden gezien als katalysator voor de revolte die Moebarak vorig jaar deed vallen. (Belga/TE)

Onze partners