El Baradei woordvoerder 30 Juni Beweging tegen Morsi

© Reuters
Simon Demeulemeester

Mohamed ElBaradei, het voormalige hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, is tot woordvoerder benoemd van de 30 Juni Beweging. Die groepeert het verzet tegen de Egyptische islamistische president Mohammed Morsi.

Mohamed ElBaradei, het voormalige hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), is tot woordvoerder benoemd van de 30 Juni Beweging. Die beweging groepeert het verzet tegen de Egyptische islamistische president Mohammed Morsi.

De 30 Juni Beweging is net gevormd als politiek orgaan om het verzet onder leiding van Tamarod tegen de Egyptische president Mohammed Morsi te coördineren en de politieke eisen ervan te formuleren. Mohamed ElBaradei, die in het westen bekend staat als voormalig hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en Nobelprijswinnaar, is aangesteld als woordvoerder. In die hoedanigheid moet hij de gesprekken voeren tussen de regering van Morsi en de protestbeweging. Dat schrijft AhramOnline.com.

ElBaradei moet onderhandelen

In een verklaring van de 30 Juni Beweging klinkt het dat ElBaradei gekozen werd om geen verdeeldheid te zaaien binnen de oppositie. Mohamed ElBaradei mengt zich al van bij de aanvang van de Arabische Lente in Egypte in het debat. Hij wilde zich kandidaat stellen voor het presidentschap, maar trok zich terug: “Mijn geweten laat me niet toe me kandidaat te stellen voor het presidentschap of elke andere officiële post als er geen echte democratie is”, zei de Nobelprijswinnaar daar toen over.

ElBaradei zal bemiddelen tussen staatsinstellingen en politieke krachten in het land, om uiteindelijk een plan voor een politieke transitie uit te tekenen.

Nog in de verklaring herhaalt de 30 Juni Beweging haar oproep aan alle Egyptenaren om “mee te stappen in onze marsen”. Die gaan onder meer richting het parlement en het presidentieel paleis. De demonstranten benadrukken ook dat ze blijven protesteren tot Morsi opstapt.

Morsi-klok

Ondertussen staat een ‘Morsi-klok’ online. Die houdt bij hoelang Morsi nog de tijd heeft om afstand te doen van de macht, zoals gevraag door Tamarod, de drijvende kracht achter het protest. Die oproep werd gevolgd door het Egyptische leger, dat de president 48 uur de tijd gaf om “tegemoet te komen aan de vragen van de bevolking”. Doet hij dat niet, zo dreigde een hooggeplaatste militair, dan zal het leger zelf een politieke kaart uittekenen. Morsi heeft beide oproepen verworpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content