Einde verhaal voor Gbagbo in Ivoorkust

05/04/11 om 10:15 - Bijgewerkt om 10:15

De Verenigde Naties (VN) en de Franse troepen hebben maandag doelwitten van Gbagbo aangevallen.

Einde verhaal voor Gbagbo in Ivoorkust

© EPA

Het lijkt er op dat de aftredende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo definitief aan het capituleren is.

Het kamp van de internationaal erkende en gesteunde president Alassane Ouattara zei dinsdagochtend het presidentiële paleis in Abidjan, de belangrijkste stad van Ivoorkust, te hebben ingenomen.

Een adviseur van Gbagbo in Londen heeft dat wel ontkend. Waar Gbagbo op dit moment verblijft, is onduidelijk.

Aanvallen

De Verenigde Naties (VN) en de Franse troepen hebben maandag doelwitten van Gbagbo aangevallen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon benadrukte dat de aanvallen bedoeld zijn om de zware wapens te neutraliseren die door het kamp van Gbagbo worden gebruikt tegen de burgerbevolking, en niet tegen hem zelf gericht zijn.

Volgens Parijs beantwoordt de actie van VN-troepen aan resolutie 1975 van de VN-Veiligheidsraad. De Franse president Nicolas Sarkozy roept ook op tot het onmiddellijk stoppen van alle geweld tegen burgers en wil dat de daders voor de rechter verschijnen.

Offensief

Gbagbo verloor in november vorig jaar de door de VN goedgekeurde presidentsverkiezingen, maar weigert op te stappen. De troepen van Ouattara begonnen vorige week aan een beslissend offensief tegen het kamp-Gbagbo.

Ooggetuigen in Abidjan gewaagden maandagavond van hevige vuurgevechten. Miljoenen burgers zitten vast door de gevechten in de economische hoofdstad van Ivoorkust. (Belga/KVDA)

Onze partners