Einde van laatste symbool van samenwerking tussen Korea's?

26/04/13 om 12:25 - Bijgewerkt om 12:25

Zuid-Korea trekt al zijn werknemers terug uit het gemeenschappelijk industrieel complex van Zuid- en Noord-Korea in Kaesong.

Einde van laatste symbool van samenwerking tussen Korea's?

© Reuters

Zuid-Korea trekt al zijn werknemers terug uit het gemeenschappelijk industrieel complex van Zuid- en Noord-Korea in Kaesong. Het doet dat omdat het Noorden weigert te onderhandelen over een heropening van de industriezone. Een en ander betekent mogelijk het definitieve einde voor het laatste gemeenschappelijk project van beide Korea's.

'Omdat onze landgenoten die nog in Kaesong zijn, moeilijkheden ondervinden als gevolg van de onrechtvaardige beslissingen van het Noorden heeft de regering de onvermijdelijke beslissing genomen om al het personeel uit veiligheidsoverwegingen terug te trekken,' zo maakte de Zuid-Koreaanse regering bekend.

Een tijdschaal voor de terugtrekking is nog niet bekend.

Symbool

Het in 2004 geopende industrieel complex van Kaesong was het laatste grote gemeenschappelijk project van Noord- en Zuid-Korea. Het ligt 10 kilometer binnen de grenzen van Noord-Korea.

De productie in de 123 Zuid-Koreaanse bedrijven in het complex viel compleet stil op 9 april nadat Noord-Korea besliste alle 53.000 Noord-Koreaanse werknemers weg te halen.

Na nieuwe oorlogsdreigingen tegen Zuid-Korea had het regime aangekondigd dat alle Noord-Koreaanse werknemers uit het complex weg moesten blijven.

Ultimatum

Seoul had Pyongyang donderdag 24 uur de tijd gegeven om in dialoog te gaan over de affaire. 'Anders volgen er duidelijke maatregelen', zo luidde het. De Zuid-Koreanen dreigden ermee de stekker uit het project te trekken.

Noord-Korea heeft het voorstel afgewezen. 'Dit soort ultimatums zal tot niets leiden. Als de Zuid-Koreaanse marionetten de situatie erger blijven maken, zullen wij als eerste definitieve en zware maatregelen treffen', zo meldden de Noord-Koreaanse autoriteiten. (DPA/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners