Einde van ebola-epidemie is in zicht, zegt WHO

29/01/15 om 16:10 - Bijgewerkt om 16:15

Zowat een jaar na de uitbraak van ebola in het westen van Afrika is volgens inschattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het einde van de epidemie in zicht.

Einde ebola-epidemie in zicht, zegt WHO

Ebola-screening © Reuters

Voor het eerst sinds juni 2014 zijn in de zwaarst getroffen landen - Guinee, Liberia en Sierra Leone - op een week tijd minder dan honderd mensen ziek geworden door ebola, maakte de WHO bekend in Genève. De drie landen gaven voor de week tot 25 januari 99 bevestigde gevallen van ebola op.

Bij de bestrijding van de epidemie verschuift de focus van de 'afremming van de besmettingen naar de beëindiging van de epidemie', aldus de WHO.

Nog niet overwonnen

Artsen Zonder Grenzen, dat ter plaatse de grootste bijdrage tot de bestrijding van de epidemie levert, waarschuwt echter voor te veel optimisme. 'Het is bemoedigend dat het aantal patiënten alles bij elkaar daalt, maar ebola is nog lang niet overwonnen', zei Tankred Stöbe, de voorzitter van de Duitse AZG-afdeling.

Volgens de WHO zijn in Guinee, Liberia en Sierra Leone tot dusver 8.795 gestorven van de 22.057 mensen die besmet werden. Daar komen zes doden in Mali, acht in Nigeria en enkele gevallen in Europa en de Verenigde Staten bij. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners