'Einde van de crisis in Oekraïne is in zicht'

10/06/14 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:33

'Het einde van de tunnel is in zicht', aldus de optimistische Duitse buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier over de crisis in Oekraïne. Nochtans houdt de onrust aan: Anti-Kievrebellen hebben een nieuwe aanval gelanceerd op de luchthaven van Loehansk.

'Einde van de crisis in Oekraïne is in zicht'

Pro-Russische separatist in Oekraïne © Reuters

Tussen de strijdende partijen in Oekraïne hangt "een nieuwe sfeer", alle partijen zijn bereid te handelen om een "de-escalatie" van het conflict te bereiken. Die optimistische taal heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, gesproken nadat hij in Sint-Petersburg gesprekken had gevoerd met zijn collega's uit Rusland en Polen. "We zien het einde van de tunnel", aldus Steinmeier.

De Russische Buitenlandminister Sergej Lavrov toonde zich alvast verheugd over het besluit van de nieuwbakken Oekraïense president Petro Porosjenko om "humanitaire corridors" in het oosten van Oekraïne toe te laten. Dat had Moskou vorige week reeds geprobeerd te bereiken via een resolutie van de VN-Veiligheidsraad, maar stootte op een 'nee' van de Westerse landen. Ngo's hekelen intussen de inzet van zwaar wapentuig door het Oekraïense leger in (dicht)bevolkte gebieden.

Nieuwe aanval op luchthaven Loegansk

Ondanks de positieve woorden van de Duitse Buitenlandminister houdt de onrust aan. Anti-Kievrebellen hebben een nieuwe aanval gelanceerd op de luchthaven van Loehansk (Loegansk), in het oosten van Oekraïne. Die luchthaven wordt momenteel gecontroleerd door pro-Kievtroepen. Dat heeft een Oekraïens militair ter plaatse gezegd. De man zei dat de regeringstroepen "op versterking" wachten.

De milities van de 'Republiek Loegansk', die vorige week verscheidene grensposten met Rusland wisten te veroveren, controleren momenteel het grootste deel van de regio, die geldt als de "industriële long" van Oekraïne. De luchthaven was zaterdagavond en zondagochtend reeds aangevallen, maar volgens een parachutist ter plaatse is deze "in omvang de grootste". De luchthaven van Loehansk is al een maand gesloten voor vliegverkeer. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners