Einde NAVO-missie: 'Nieuw hoofdstuk voor Afghanistan'

28/12/14 om 13:07 - Bijgewerkt om 13:07

'We zullen een nieuw hoofdstuk openen in onze relatie met Afhanistan.' Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de Navo gezegd naar aanleiding van het einde van de Isaf-missie.

Einde NAVO-missie: 'Nieuw hoofdstuk voor Afghanistan'

© Reuters

"Op het einde van dit jaar beëindigen we onze gevechtsmissie in Afghanistan en zullen we een nieuw hoofdstuk openen in onze relatie" met het land. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de Navo zondag gezegd naar aanleiding van het einde van de Navo-missie in Afghanistan (Isaf).

"De veiligheid van Afghanistan komt volledig in handen van de 350.000 Afghaanse soldaten en politieagenten. Maar de Navo-geallieerden zullen hen bijstaan. Dat hebben de Navo en de Afghaanse autoriteiten samen beslist", benadrukte Stoltenberg. "We zullen ook bijdragen aan de financiering van de veiligheidstroepen."

Op 1 januari wordt de gevechtsmissie ingeruild voor de missie "Resolute Support", om het Afghaanse leger op te leiden. Voor die missie zullen 12.000 mannen en vrouwen werken. "Meer dan een decennium hebben de Navo en onze partners aan de zijde gestaan van Afghanistan. Eenenvijftig landen hebben bijgedragen, of bijna een kwart van de landen in de wereld. De Isaf is de grootste militaire coalitie in de recente geschiedenis en was een internationale inspanning zonder voorgaande", aldus nog de Noorse Navo-topman.

Hij noemde de missie een groot succes, ondanks de verliezen. Sinds 2001 verloor de coalitie 3.485 soldaten.

(Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners