Eigenlijk: waarom bestaat Super Tuesday?

© REUTERS

Iedereen praat vandaag over Super Tuesday, maar weet u ook waarom zoveel Amerikanen samen gaan stemmen?

Volg straks de Super Tuesday live op Knack.be

Noch hun gevoel voor dramatiek, noch hun drang naar big, bigger, biggest verklaart waarom zoveel Amerikanen straks samen naar de stembus trekken. Wat er dan wél speelt? Een intensief machtsspel.

In 1988 werd Super Tuesday voor het eerst georganiseerd. De initiatiefnemers waren de zuidelijke staten Texas, Florida, Tennessee, Louisiana, Oklahoma, Mississppi, Kentucky, Alabama en Georgia. Allen wilden hun stempel drukken op de presidentsverkiezingen: door hun pre-electies samen te organiseren, wilden ze namelijk meer aandacht naar het Zuiden trekken en meer eigen kandidaten promoten.

Werkt het?

Zijn de zuidelijke staten geslaagd in hun opzet? Dat is voer voor discussie: na de eerste editie in 1988 kwam East Coaster Michael Dukakis als koploper uit de bus, in 2008 veranderde Super Tuesday niets aan de nek-aan-nekrace tussen Hillary Clinton en Barack Obama en hoewel Mitt Romney die dag in 2012 wel in 6 van de 10 staten won, was hij nog lang niet zeker van zijn positie. Enkel in 1992 maakte de dag een groot verschil voor een kandidaat: dankzij Super Tuesday kwam Bill Clinton terug in de race en werd hij uiteindelijk zelfs president.

Om de vier jaar moeten staten beslissen wanneer ze hun voorverkiezingen zullen houden en dus ook of ze hun stembussen openen op diezelfde Super Tuesday. Doorgaans doet een dozijn staten dat, maar in 2004 namen slechts zeven staten deel, tegenover een verpletterende 24 bij de Super Duper Tuesday in 2008.

Kritiek

De volle agenda zo vroeg in de kiesstrijd roept behoorlijk wat weerstand op. Critici stellen dat de meerderheid van de kandidaten door deze blokvorming al in het begin van de periode en daarom te vroeg worden weggevaagd.

Voor de verkiezingen van 2016 werden wel afspraken gemaakt om dat probleem aan te pakken, maar of dat veel zal helpen, is nog maar de vraag. Veel Amerikanen verwachten namelijk dat de winnaar van beide partijen al duidelijk zal worden rond de voorverkiezingen in Missouri op 15 maart. (EK)

Volg straks de Super Tuesday live op Knack.be

Bron: Daily Dot

Partner Content