EHEC-bacterie maakt zevende dodelijk slachtoffer

© Reuters

In de Duitse stad Kiel stierf een 38-jarige vrouw aan de EHEC-bacterie. Het is het zevende dodelijke slachtoffer. Er komen ook steeds meer meldingen van besmette personen.

In het Duitse Kiel heeft de EHEC-bacterie opnieuw een dodelijk slachtoffer gemaakt. Een 38-jarige vrouw die in kritieke toestand in het ziekenhuis was opgenomen, overleed aan de gevolgen van de EHEC-infectie.

Spaanse komkommers
Eerder deze week overleden nog 6 andere mensen aan de bacterie. Daarmee is het aantal bevestigde doodsoorzaken door de gevaarlijke EHEC-darmbacterie in Duitsland tot 7 opgelopen. Inmiddels heeft de bacterie in Duitsland volgens enkele persbureaus al ruim 700 mensen besmet en breidt het aantal infecties zich razendsnel uit. Het Robert Koch Instituut in Berlijn meldde dat 276 mensen ernstig ziek zijn geworden. De infectie kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid en nierklachten veroorzaken. De oorzaak van de verspreiding van de EHEC-infectie zou bij Spaanse komkommers liggen. Zij die het overleven, riskeren levenslang nierproblemen.

Scandinavië

In Scandinavië zijn tot vrijdag 32 mensen besmet geraakt met de EHEC-bacterie. Volgens de Zweedse gezondheidsdienst ter preventie van besmettelijke ziekten in Stockholm zijn in Zweden tot nog toe 25 mensen ziek geworden. In Denemarken bedroeg het aantal geïnfecteerden volgens het Seruminstituut in Kopenhagen 7. Alle getroffenen waren zonder uitzondering in Duitsland op reis geweest. Het aantal verdachte gevallen werd niet meegedeeld.

In Denemarken werden bij twee importeurs van groenten in Grindsted en Kolind komkommers uit Spanje met de EHEC-bacterie aangetroffen. De autoriteiten beslisten alle import van de betrokken fabrikanten onmiddellijk uit de handel te nemen. Het is onduidelijk in welke hoeveelheid besmette komkommers in de omloop zijn geraakt.

Verdachte Spaanse boerderijen blijven openDe Europese Commissie liet vrijdag weten dat de Spaanse autoriteiten tijdelijk twee bedrijven had gesloten die verantwoordelijk zouden zijn voor de verspreiding van komkommers met de gevaarlijke EHEC-bacterie in Duitsland. De bedrijven lagen in Almeria en Malaga. Vandaag ontkennen diezelfde Spaanse autoriteiten dat bericht. Volgens het Spaanse ministerie van Volksgezondheid is er enkel een staal van hun komkommers gevraagd voor laboratoriumtesten. Er werden ook water- en bodemstalen genomen, maar de productie en export van de bedrijven gaan gewoon door. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content