Egyptische vrouwen woedend over wetsvoorstel dat seks na dood toelaat

26/04/12 om 16:53 - Bijgewerkt om 16:53

In het door islamisten gedomineerde Egyptische parlement is een wetsvoorstel ingediend dat een man het recht geeft om tot zes uur na de dood 'afscheidsseks' met zijn vrouw te hebben.

Egyptische vrouwen woedend over wetsvoorstel dat seks na dood toelaat

© Reuters

Dit bericht blijkt gebaseerd te zijn op een hoax - een vals gerucht op het internet - zoals u hier kan lezen.

Het wetsvoorstel, de 'Afscheidsseks-wet' genoemd, hoort samen met één dat de huwbare leeftijd van meisjes naar 14 jaar wil verlagen. Die beide voorstellen, en de algemeen vrouwonvriendelijke teneur van de islamisten in het parlement, hebben de woede van de vrouwenrechtenbewegingen opgewekt. Dat schrijft de Arabische nieuwswebsite Al Arabiya News.

Het idee komt niet uit Egypte, maar is van de radicale islamistische predikant Mustafa al-Adawi. Hij sprak al in mei 2011 over dit idee. Volgens hem blijft het huwelijk gelden, ook na de dood. Het recht op 'afscheidsseks' geldt dus ook voor vrouwen, aldus al-Adawi.

De vooral onder dictator Hosni Mubarrak gestemde wetten die de vrouwenrechten moesten garanderen, liggen na zijn val onder vuur bij de islamisten. Onder het mom van "de familie te beschermen", willen zij bijvoorbeeld een wet afschaffen die een vrouw garandeert te kunnen scheiden zonder dat haar man haar een strobreed in de weg kan leggen.

'Is het zover gekomen met de islam?'

De Nationale Raad voor Vrouwen beschuldigt de regering ervan de "positie van de vrouw te ondergraven en te marginaliseren." Zij wijzen daarvoor ook naar andere wetsvoorstellen die het vrouwen onmogelijk moeten maken nog onderwijs te genieten. Ook de bekende Egyptische journalist Jaber al-Qarmouty veroordeelde het voorstel, zo schrijft Al Arabiya News.

"Dit is ongelofelijk. Het zou een catastrofe zijn de echtgenoot zo'n recht toe te kennen! Is het zover gekomen met de islam? Is dit werkelijk een wetsvoorstel? Zijn er mensen die op deze manier denken?"

De vrouwenbewegingen vragen dat de wetsvoorstellen niet aangenomen worden. Waarnemers menen dat het tegendeel onwaarschijnlijk is. (SD)

Onze partners