Egyptische tomaten voor Hillary Clinton

16/07/12 om 15:48 - Bijgewerkt om 15:48

Hillary Clinton werd tijdens haar bezoek aan Cairo met tomaten bekogeld.

Egyptische tomaten voor Hillary Clinton

© AFP

Het tweedaagse bezoek van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton aan de Egyptische hoofdstad Cairo werd overschaduwd door protest. Actievoerders beschuldigen de Verenigde Staten van het sluiten van geheime overeenkomsten met de Moslimbroeders.

Tomaten en schoenenClintons diplomatiek bezoek werd geplaagd door enkele protesten. De autocolonne, die Clinton en haar medewerkers naar de havenstad Alexandrië vervoerde, werd bekogeld met tomaten en schoenen. "Een tomaat kwam terecht in het gezicht van een Egyptische ambtenaar, maar noch Clinton, noch haar auto, werden geraakt door de projectielen", vertelde een medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het tomatenprotest viel samen met enkele andere betogingen die gekant waren tegen de Verenigde Staten. Er werd actie gevoerd aan de Amerikaanse ambassade in Cairo, het presidentiële paleis en vlakbij het Four Seasonshotel, waar Clinton tijdens haar bezoek verbleef.

Geheime overeenkomsten met Moslimbroeders

De betogers protesteerden tegen de inmenging van de Verenigde Staten in Egypte. Bovendien verdenken ze de VS ervan geheime overeenkomsten te sluiten met de Moslimbroeders.

Maar Clinton benadrukte het tegendeel op een persconferentie: "Wij hebben geen enkele kandidaat of partij meer gesteund dan andere en zullen dat ook niet doen."

Clinton voegde daaraan toe dat de VS een goede partner voor Egypte wil zijn. "We steunen de democratische omwenteling. En daarmee bedoelen we échte democratie waar elke burger het recht heeft om te leven en te werken hoe hij dat zelf verkiest, los van het feit of je man, vrouw, moslim of christen bent." (SVL)

Onze partners