Egyptische president zet legerleiding af

12/08/12 om 18:27 - Bijgewerkt om 18:27

De nieuwe Egyptische president Mohammed Morsi heeft de chef van het leger, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, opzij geschoven. Hij werd verplicht op pensioen gestuurd.

Egyptische president zet legerleiding af

© AFP

Als opvolger voor Tantawi duidde Morsi een vertrouweling aan: Abdel Fattah al-Sisi. Ook de baas van de generale staf, luitenant-generaal Sami Anan, werd uit zijn functie ontheven.

Tegelijk hief Morsi ook de interimgrondwet op. Het leger had die interimgrondwet kort voor de presidentsverkiezingen goedgekeurd om de macht van de politiek in te perken.

Morsi duidde ook een vicepresident aan: rechter Mahmoed Mekki. Het is nog maar de tweede keer in dertig jaar dat deze functie wordt geactiveerd.

Morsi gaf nog geen verklaring voor zijn démarche. Het is niet duidelijk hoe het leger zal reageren.

Moslimbroeder Morsi is sinds juni verkozen als president van Egypte. Er waren al lange tijd spanningen tussen zijn partij en het leger. Tantawi was defensieminister onder president Hosni Moebarak. Die moest in februari vorig jaar aftreden na aanhoudend straatprotest. Tantawi nam zijn functie tijdelijk over tot aan de verkiezingen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners