Egyptische president: 'Bemiddelingspogingen om crisis te bezweren gefaald'

07/08/13 om 17:38 - Bijgewerkt om 17:38

Aangezien de bemiddelingspogingen in Egypte mislukt zijn, vreest de Egyptische president voor geweld tussen de veiligheidstroepen en de Moslimbroeders.

De vrees voor een gewelddadige confrontatie tussen de Egyptische veiligheidstroepen en de aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi is verder toegenomen. De pogingen van buitenlandse bemiddelaars om de politieke crisis te bezweren zijn immers op een sisser uitgedraaid, zo heeft interim-president Adli Mansour bekendgemaakt.

De Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken William Burns en Abdullah bin Zayed, de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, hebben Caïro met lege handen moeten verlaten. Ze hebben vier dagen lang onderhandeld met de Moslimbroederschap en met de nieuwe Egyptische machthebbers, maar bereikten geen resultaat.

"Vandaag eindigde de periode van diplomatieke inspanningen om de Moslimbroederschap en zijn aanhangers ervan te overtuigen om af te zien van geweld en om bloedvergieten te vermijden", luidt het in een mededeling van het Egyptische presidentschap. Europa toont zich "zeer bezorgd" over het afspringen van de
onderhandelingen, zo verklaarde Catherine Ashton, de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid. Ze kondigde wel aan dat de EU aanwezig zal blijven in Egypte, om met de beide kampen te blijven praten.

Ook twee Amerikaanse Republikeinse senatoren, John McCain en Lindsay Graham, waarschuwden dat het spaaklopen van de gesprekken zou kunnen leiden tot nieuw bloedvergieten.

Moslimbroeders roepen op 'straten Caïro in te nemen'

Volgens de Moslimbroederschap is Morsi de enige legitieme president van Egypte. Zijn aanhangers hebben gezworen om te blijven protesteren tot Morsi weer aan de macht is. Maar volgens de regering wordt op die manier de vooruitgang van de Egyptische samenleving belemmerd.

Een alliantie die geleid wordt door de Moslimbroederschap, heeft de Egyptenaren nu opgeroepen om op de eerste dag van het Suikerfeest, dat het einde van de vastenmaand ramadan aangeeft, de straten in Caïro in te nemen.

Egyptische leger heeft afgelopen maand '60 terroristen' gedood in de Sinaï

Het Egyptische leger heeft "60 terroristen" gedood op het Sinaï-schiereiland. Dat maakte het leger zelf bekend. In de Sinaï is het aantal aanslagen van islamistische groeperingen gevoelig toegenomen sinds de afzetting van president Morsi.

Volgens een videoboodschap op de Facebookpagina van het leger, raakten nog eens 64 andere strijders gewond tijdens schermutselingen met het leger. Bovendien werden 103 mensen gearresteerd. Sinds 3 juli lieten ook dertig soldaten het leven tijdens gevechten in de Sinaï.

Onze partners