Egyptische politie zet traangas in bij botsingen Moslimbroeders en bewoners Caïro

13/08/13 om 14:59 - Bijgewerkt om 14:59

De politie waarschuwde eerder de bewoners van de huizen rondom de grote sit-in van de Moslimbroeders in Caïro voor een ontruiming.

Egyptische politie zet traangas in bij botsingen Moslimbroeders en bewoners Caïro

© Reuters

De Egyptische politie heeft traangasgranaten afgevuurd om een menigte uiteen te drijven na botsingen tussen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi en bewoners van het centrum van Caïro, zo is ter plaatse vastgesteld.

De rellen braken aan het ministerie van Religieuze Goederen uit, waar tientallen voorstanders van Morsi bijeengekomen waren. Gelijkaardige betogingen waren er voor verscheidene andere overheidsgebouwen in de hoofdstad.

'Uur nul'

Eerder had de politie de bewoners van de huizen rondom de grote sit-in van islamisten in Caïro aanwijzingen gegeven voor het "uur nul". De Egyptische krant Al-Watan meldde dat ze van een inwoner van het stadsdeel Nasr-City vernomen had dat de bewoners van deze wijk verzocht werden alle ingangen te sluiten zodra de politie met de ontruiming van het kamp aan de Rabia Al-Adawiya Mosque-moskee begint. Bovendien mag niemand de daken van de omliggende huizen betreden.

De overgangsregering die door het leger geïnstalleerd werd, heeft de veiligheidstroepen de opdracht gegeven het kamp te ontruimen waarin sinds weken duizenden islamisten de terugkeer van (Moslimbroeder) Mohammed Morsi als president van het land eisen. Morsi werd op 3 juli door het leger afgezet na massale protesten.

Onbemande helikopters

De Moslimbroeders zeggen dat aan hun manifestaties minstens evenveel mensen deelnemen als aan de betogingen van tegenstanders van Morsi eind juni. Om dat te bewijzen, hebben de islamisten hun protesten de voorbije dagen met onbemande helikoptertjes gefilmd. Ook de aanhangers van de protestbeweging in het Gezipark in Istanboel hadden quadrocopters ingezet. (Belga/SD)


Lees meer over:

Onze partners