Egyptische parlementsverkiezingen vanaf 27 april

22/02/13 om 02:18 - Bijgewerkt om 02:18

In Egypte gaat de eerste ronde van de parlementsverkiezingen door op 27 april. Dat heeft president Mohammed Morsi gedecreteerd. Het vorige parlement werd door de rechters ontbonden.

Egyptische parlementsverkiezingen vanaf 27 april

© Belga

De stembusgang wordt gespreid over vier fasen. In een eerste ronde, op 27 en 28 april, kunnen de burgers in Cairo en vier andere steden hun stem uitbrengen. De laatste ronde vind pas op 19 en 20 juni plaats. Een eventuele beslissende ronde zou op 26 en 27 gehouden worden. Het nieuwe parlement kan dan op 6 juli aan zijn inaugurale zitting beginnen.

Volgens presidentieel medewerker Bakinam al-Sharqawi wordt de stembusgang verspreid zodat de verkiezingen grondig gecontroleerd kunnen worden door de rechters. Egypte zit al sinds juni zonder lagerhuis, want het grondwettelijk hof oordeelde toen dat de verkiezing niet volgens de grondwet was verlopen.

In afwachting van een nieuw lagerhuis zitten de bevoegdheden bij de Shura, het hogerhuis. De overwegend seculiere oppositie dreigt met een verkiezingsboycot. Zij wil dat de door de islamisten beheerste regering vervangen wordt door een neutraal kabinet en wil garanties voor een eerlijke verkiezingen, met ngo's als waarnemers. (Belga/TV)

Onze partners