Egyptische mannen ‘vieren’ inauguratie al-Sisi met aanrandingen

Inauguratie Egyptische president al-Sisi © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

In Egypte heeft de politie zeven mannen gearresteerd die verdacht worden van de gewelddadige aanranding van een studente op het Tahrir-plein in Caïro.

Tijdens de viering van de eedaflegging van de nieuwe Egyptische president Abdul Fattah al-Sisi op het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Caïro werd (alweer) een vrouw aangerand. De beelden waarop te zien is hoe de 19-jarige studente naakt vol blauwe plekken en bloedsporen wordt weggeloodst door de politie verschenen op sociale media en zorgden onmiddellijk voor veel ophef. Vooral de woorden van een nieuwslezeres, die lacht en zei dat zulke zaken gebeuren “omdat de mannen blij zijn”, veroorzaakte een golf van verontwaardiging in binnen- en buitenland.

Gegil was live te horen op televisie

Volgens de New York Times was deze vrouw niet het enige slachtoffer. “Er werden verschillende vrouwen aangerand zodat zelfs hun gegil live te horen was op de staatstelevisie”, schrijft de Amerikaanse krant.

Intussen laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat er zeven verdachten zijn opgepakt. De mannen zouden tussen de 15 en 49 jaar oud zijn. Daarnaast onderzoekt de politie nog 27 andere aanklachten van aanrandingen die plaatsvonden tijdens de eedaflegging.

Maagdelijkheidstesten

De aanranding van de vrouw, die opgenomen werd in het ziekenhuis, is geen alleenstaand geval. Mensenrechtenorganisaties trachten al langer het fenomeen te bestrijden. Tijdens de Arabische Revolutie die in 2011 door Egypte trok, waren verschillende vrouwen het slachtoffer van aanranding. En ook tijdens betogingen en massabijeenkomsten tegen de Moslimbroeders een jaar geleden, liepen vrouwen het risico lastig te worden gevallen door ‘opgehitste’ mannen.

Toch ook een lichtpuntje: deze keer trad de politie wel op. Hoewel voormalig generaal al-Sisi in het verleden beweerde dat alleen maagden verkracht konden worden en daarom maagdelijkheidstesten liet uitvoeren bij vrouwelijke demonstranten, lijkt hij nu toch een andere weg te zijn ingeslagen. Al tijdens zijn campagne liet hij verstaan dat hij alles in het werk wilde stellen om de Egyptische vrouwen te beschermen.

Vorige week nog verstrengde interim-president Adly Mansour de wetten tegen seksuele intimidatie. Voortaan geldt er een minimumstraf van een jaar en kunnen daders boetes krijgen die oplopen tot honderden euro’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content