Egyptische ex-president Morsi veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf

21/04/15 om 11:10 - Bijgewerkt om 11:48

Een Egyptische rechtbank heeft de voormalige Egyptische president Mohammed Morsi veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens de dood van demonstranten tijdens zijn bewind.

Egyptische ex-president Morsi veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf

Mohammed Morsi © Reuters

In Egypte is ex-president Mohammed Morsi dinsdag veroordeeld tot twintig jaar cel wegens zijn aandeel in de arrestatie en de foltering van manifestanten tijdens zijn bewind.

De rechter in Caïro achtte Morsi daarentegen niet direct verantwoordelijk voor de dood van enkele demonstranten in december 2012, een aanklacht waarvoor de oud-president de doodstraf riskeerde.

Twaalf medebeklaagden - voornamelijk functionarissen van de Moslimbroederschap en de toenmalige regering - werden eveneens veroordeeld tot twintig jaar cel voor dezelfde aanklachten, met name "voor het gebruik van geweld en het laten oppakken en folteren van betogers" in het kader van de manifestatie op 5 december 2012 voor het presidentieel paleis in Caïro. Twee anderen kregen tien jaar cel.

De advocaat van Morsi liet al weten, tegen de veroordeling in beroep te zullen gaan.

Morsi werd in de zomer van 2013 door het leger afgezet na massaal protest tegen zijn bewind. Sinds die afzetting zijn ettelijke honderden van zijn aanhangers en leden van zijn inmiddels buiten de wet gestelde beweging, de Moslimbroederschap, ter dood veroordeeld. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners