Egyptische ‘afscheidsseks’ blijkt complete nonsens

© Reuters

Dat in het Egyptische parlement een wetsvoorstel circuleert dat mannen het recht geeft om tot zes uur na het overlijden seks met de overleden echtgenoot te hebben, blijkt nonsens te zijn.

Het bericht ging aan een rotvaart de wereld rond, maar blijkt nu een broodjeaapverhaal te zijn – nonsens, met andere woorden. Dat schrijft ondermeer Dan Murphy van de Amerikaanse online-krant The Christian Science Monitor.

Het verhaal werd gelanceerd in een column voor de Egyptische staatskrant Al Ahram door Amr Abdul Samea, een medestander van de gevallen dictator Hosni Mubarrak, zo schrijft Murphy. “Een bom”, volgens Murphy. In een paar uren “stond het internet in brand. Het verhaal heeft dan ook alles: de ‘bah-factor’, de ‘die-vieze-moslims-factor’ en het lulkoekgehalte voor mensen met een ziek gevoel voor humor.”

Ook al ging het verhaaltje de wereld snel rond: er is één probleem, merkt Murphy op: “De kans dat het Egyptisch parlement zo’n wetsvoorstel ook maar zou overwegen, is onbestaande. Laat staan dat ze het zou goedkeuren.” En dan nog: “Waar is het bewijs voor dit verhaal? Dat is er niet.”

Geflipte Marokkaanse predikant

Een Marokkaanse extreme predikant heeft inderdaad dat idee gelanceerd. Volgens hem was er een of andere religieuze wet, die een huwelijk geldig verklaardt tot zes uur na het overlijden van een van de partners. En dat huwelijk zou dus zolang mogen geconsumeerd worden.

“Maar dat figuur is compleet geflipt. Hoe geflipt bewijst dat hij zelfs beweerde dat zwangere vrouwen best alcohol mogen drinken. Je weet wel, alcohol: verboden volgens het gros van de moslimgeleerden overal ter wereld. Een ongeboren kind in gevaar brengen, louter om dronken te worden? Wat voor onzinnige ideeën er ook mogen circuleren: dit is er geen van.”

‘Iedereen kan zichzelf predikant noemen’

Murphy plaatst dit voorval in een ruimer kader. Het is al vaak gebleken dat zogenaamd breed gedragen uitlatingen van zogenaamde invloedrijke imams eigenlijk marginaal zijn. Iedereen die in het gebed voorgaat, kan zich trouwens imam noemen.

“De islam is een beetje gestructureerd zoals de protestantse sekten. Iedereen kan zichzelf een predikant noemen. Maar enkel predikanten met veel volgelingen, of zij die verbonden zijn aan belangrijke instellingen zijn relevant. Die Marokkaanse predikant is te vergelijken met die priester uit Florida, die zo zijn best doet om het verbranden van Korans in de media te krijgen.”

Op de Facebookpagina van de Revolutieroute, het VRT-programma met Rudi Vranckx, valt de commentaar te lezen dat, aan de snelle verspreiding van het bericht te zien, “we op z’n minst voorzichtig mogen afleiden dat de wereld wel heel erg zit te wachten op bewijzen dat de islamisten van de Arabische Lente een horrorverhaal aan het maken zijn”. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content