Egypte wil tweede Suezkanaal

05/08/14 om 11:58 - Bijgewerkt om 14:01

Egypte wil een tweede kanaal graven, parallel met het bestaande Suezkanaal dat al in 1869 in gebruik werd genomen.

Egypte wil tweede Suezkanaal

© Reuters

Egypte heeft plannen om een tweede kanaal te graven. Dat zou parallel met het bestaande Suezkanaal moeten liggen. Zo meldde Mohab Mamish, de topman van de kanaalautoriteit, op de Egyptische staatstelevisie.

Het nieuwe kanaal zal 72 kilometer lang zijn en ongeveer 3 miljard euro kosten. De bouw zou drie jaar in beslag nemen, al zou de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi opdracht gegeven hebben om de klus in een jaar te klaren.

Het project moet de maximale wachttijd voor schepen van 11 uur naar 3 uur verlagen. De Egyptische regering zou ook nog andere projecten voorbereiden om de operaties op het Suezkanaal te verbeteren.

Er zouden ongeveer een miljoen banen gecreëerd kunnen worden dankzij het nieuwe project. Het Egyptische leger zal ook deel uitmaken van het consortium dat met het project belast wordt.

Het Suezkanaal werd in 1869 al in gebruik genomen. Met een totale lengte van ruim 193 kilometer verbindt het de Middellandse Zee met de Rode Zee. Met jaarlijkse opbrengsten van 5 miljard dollar levert het Suezkanaal een belangrijke bijdrage aan de Egyptische economie. Zowat 18.000 schepen passeren elk jaar door het kanaal. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners