Egypte stuurt 78 kinderen gevangenis in

27/11/14 om 10:52 - Bijgewerkt om 10:52

Een Egyptische rechtbank heeft 78 kinderen en tieners naar de gevangenis gestuurd. De veroordeelde jongeren namen deel aan acties van de Moslimbroeders waarbij werd opgeroepen tot de terugkeer van Mohamed Morsi.

Egypte stuurt 78 kinderen gevangenis in

Leden van de Moslimbroederschap en aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi op het Raba El-Adwyiaplein in Caïro, Egypte. © Reuters

Een rechtbank in het Egyptische Alexandrië heeft 78 kinderen en tieners tussen de 13 en 17 jaar oud veroordeeld tot celstraffen van twee tot vijf jaar. De jongeren hadden de afgelopen drie maanden deelgenomen aan protestacties van de Moslimbroederschap. Dat meldt een juridische bron aan The Guardian.

'De 78 minderjarigen maken deel uit van de Moslimbroederschap', klonk het bij het staatsagentschap MENA. 'Ze werden gearresteerd omdat ze deelnamen aan acties die georganiseerd werden door een groep die de ondergang van het huidige regime verlangt. Ze blokkeerden de wegen en alle transport. Ze hebben de burgers schrik aangejaagd.'

Hardhandig optreden

Sinds het leger de Moslimbroeder Mohamed Morsi in juli 2013 van de macht verdreef, treden de Egyptische autoriteiten hardhandig op tegen zijn aanhangers. Honderden van hen werden reeds in massarechtszaken naar de gevangenis gestuurd. Nog eens ongeveer 200 aanhangers van de islamistische beweging werden ter dood veroordeeld in zulke processen. Acties die door de Verenigde Naties bestempeld werden als 'nooit eerder gezien in de recente geschiedenis'. Bij het bloederige neerslaan van protesten vielen sinds die zomer minstens 1.400 doden. In totaal belandden ongeveer 15.000 mensen in de cel.

In december 2013 werd de Moslimbroederschap in Egypte dan ook geklasseerd als 'terroristische organisatie'. Verschillende spilfiguren van de beweging, inclusief Morsi zelf, hebben rechtszaken tegen zich lopen waarbij ze ter dood veroordeeld kunnen worden.

Onze partners